Linkovi

SAD optužile Rusiju za "sistemske" ratne zločine u Ukrajini


Tijela ubijenih civila pronađena u Buči, april 2022.
Tijela ubijenih civila pronađena u Buči, april 2022.

Visoka američka zvaničnica optužila je ruske snage u Ukrajini za „sistemske“ ratne zločine, rekavši da se zloupotrebe dešavaju u obimu koji sugeriše da i lideri u Kremlju znaju za njih.

Rusija odgovara da tvrdnja nije potkrijepljena dokazima i da su izvještaji o ukrajinskim zločinima ignorisani.

Na brifingu u State Departmentu, američka ambasadorka za globalno krivično pravosuđe Bet Van Šak rekla je da postoje obimni dokazi o ruskim ratnim zločinima, koje su prikupile nevladine organizacije, mediji i istražitelji.

Van Šak je podržala napore da se dokumentuju ratni zločini i da se na kraju iznesu formalne optužbe pred Međunarodnim krivičnim sudom.

"Agresija na Ukrajinu je očigledno kršenje Povelje UN i imamo sve više dokaza da je praćena sistemskim ratnim zločinima počinjenim u svakom regionu gdje su raspoređene ruske snage“, rekla je Van Šak. „Ovo uključuje namjerne, neselektivne i nesrazmjerne napade na civilno stanovništvo i elemente civilne infrastrukture. Vidimo zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, kao i napore da se ti zločini prikriju.“

Bet Van Šak
Bet Van Šak

Ona je rekla da dokazi ukazuju da „zločini nisu djela odmetnutih jedinica ili pojedinaca, već su dio duboko uznemirujućeg obrasca zlostavljanja, u svim oblastima u kojima su angažovane ruske snage".

Posebno ukazujući na „filtracione logore", kroz koje je nepoznat broj ukrajinskih civila, uključujući mnogo djece, procesuiran i deportovan u Rusiju, ona je rekla da razmjere operacije ukazuju na direktnu podršku Kremlja.

„Kada vidimo takve sistemske radnje, veoma je teško zamisliti kako se zločini mogu počiniti bez odgovornosti koja ide do vrha lanca komande", rekla je ona.

Van Šak nije prva od zvaničnika SAD koji optužuju Rusiju za ratne zločine, ali stručnjaci kažu da njeni komentari ukazuju na promjenu stava administracije prema budućim krivičnim gonjenjima.

Dejvid Džej Šefer, saradnik Savjeta za spoljne poslove i bivši američki ambasador za pitanja ratnih zločina, rekao je za Glas Amerike da je naglasak na „sistemskoj“ prirodi navodnih ratnih zločina važan.

„Ona, prilično formalno, priznaje da činjenje ratnih zločina od strane ruske vojske nije izolovani niz zločina, već da je dio opšteg plana i da se sprovodi u velikim razmjerama“, rekao je Šefer. "To se ne kaže olako, jer kada se utvrdi da se ratni zločini čine sistemski, to podrazumijeva sofisticirano planiranje, organizaciju i izvršenje, što se, normalno, može odvijati samo sa visokog nivoa rukovodstva".

U tom slučaju, dodao je, „istraga poprima mnogo širi i značajniji karakter, jer idete na vrh. Pokušavate da uspostavite odgovornost nadređenih u odnosu na civilne lidere poput Vladimira Putina, odnosno komandnu odgovornost u Ministarstvu odbrane“.

SAD nisu uvijek podržavale napore da se uspostave standardi za međunarodno krivično pravo, ali u ovom slučaju Bidenova administracija aktivno podržava niz tekućih istraga, uključujući direktnu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom.

Zaista je izuzetna promjena u stavu SAD u odnosu na više prethodnih administracija“, rekla je za Glas Amerike Marti Fleks, direktorka Inicijative za ljudska prava u Centru za strateške i međunarodne studije. „To je, djelimično, znak koliko su zločini u Ukrajini u ovom trenutku ozbiljni, rasprostranjeni i sistematični".

U prošlim sukobima, uključujući ratove u Jugoslaviji 1990-ih, procesuiranje ratnih zločinaca je bio spor proces. Međutim, kaže Flaks, kombinacija tehnologije nadzora i prividne spremnosti Rusije da flagrantno prekrši međunarodno pravo, može rezultirati bržim tempom podizanja optužnica.

„Očekivala bih da ćemo neke od tih optužnica vidjeti za nekoliko mjeseci, a ne za nekoliko godina“, rekla je ona. „Pitanje je koliko će vremena biti potrebno da se zaista dođe do krivičnog gonjenja, za šta je naravno potreban okrivljeni".

U slučaju da se slučajevi protiv ruskih pojedinaca zakomplikuju zbog toga što optuženi ostaje u Rusiji, Van Šak ističe da tužioci imaju mogućnost da podignu optužnice „u odsustvu“ kako bi utvrdili dokaze i izdali naloge za hapšenje.

Odgovor Rusije

Sa druge strane, ruski izvori tvrde da imaju dokaze o ratnom zločinu koji su počinile ukrajinske snage.

Snimak koji se deli na ruskim društvenim mrežama prikazuje grupu ruskih vojnika kako izlazi iz zgrade, djeluje kao da se predaje ukrajinskim snagama i dobija instrukcije da legne na zemlju. Video se prekida, ali u narednoj sceni koja djeluje da je snimljena kasnije, vide se Rusi na zemlji u sličnim položajima, mrtvi u lokvi krvi.

Van Šak nije željela da detaljno komentariše snimak, ali je istakla da američki zvaničnici pomno prate situaciju i da zakone rata moraju poštovati obje strane u sukobu.

„Kada posmatramo obim krivičnih djela koja su počinile ruske snage, on je ogroman u poređenju sa optužbama koje smo vidjeli protiv ukrajinskih snaga. I isto tako, vidimo zaista ogromnu razliku kada je u pitanju reakcija na takve optužbe. Rusija neizbježno odgovara propagandom, poricanjem, dezinformacijama, dok su ukrajinske vlasti generalno priznale zloupotrebe i osudile ih i obavezale se da će ih istražiti."

Ruska ambasada u Washingtonu odgovorila je na izjave Van Šak objavom na Facebooku.

„Uzeli smo u obzir izjave ambasadorke za međunarodno krivično pravosuđe o ubistvu zarobljenog ruskog vojnog osoblja od strane ukrajinskih neonacista“, navodi se u saopštenju. „Zvaničnica je odbila da direktno osudi masakr naših nenaoružanih vojnika, uprkos potvrdi snimaka od strane američkih novinara, koji nisu prešutkivali tragediju".

U nastavku se dodaje da se ona "cinično osvrnula na činjenicu da se 'ratni zločini' ruske vojske bilježe 'mnogo puta češće' od onih od strane Oružanih snaga Ukrajine.

"Istovremeno, State Department još jednom nije uspio da obezbedi bilo kakav dokaz o nasilnim radnjama koje su navodno počinili naši vojnici“, piše ruska ambasada.

XS
SM
MD
LG