Linkovi

EU poruka BiH: Kasnite sa uspostavom nacionalne kontakt tačke sa Europolom. To može imati ozbiljne sigurnosne posljedice


Delegacija Evropske unije / Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, u suglasju sa šefovima misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini medijima su danas poslali svoju izjavu.

"Bosna i Hercegovina do sada nije odredila nacionalnu kontakt tačku (NKT) za saradnju sa EUROPOL-om. Neuspostavljanje NKT-a ima nekoliko ozbiljnih posljedica za BiH i njene građane. Podrivanje saradnje sa EUROPOL-om će se odraziti na sigurnost BiH i njenih građana.

Višesedmičnim odlaganjem rasprave o NKT-u, Vijeće ministara propustilo je važnu priliku da uspostavi nacionalnu kontakt tačku.

U operativnom smislu, bez funkcionalne NKT, vlasti u BiH će imati znatno manje pristupa osjetljivim informacijama o kriminalcima kroz EUROPOL-ovu sigurnu komunikacijsku platformu o kriminalu. Osim toga, BiH ne može slati svoje oficire za vezu u EUROPOL-ovo sjedište, niti dobiti EUROPOL-ovog oficira za vezu u zemlji.

Ovo uporno kršenje sporazuma sa EUROPOL-om moglo bi dovesti do privremene obustave primjene Sporazuma - što se nikada nije dogodilo ni sa jednom drugom zemljom.

Politički, ovo veoma utiče na kredibilitet posvećenosti Bosne i Hercegovine borbi protiv teških oblika kriminala i organizovanog kriminala, te jačanja vladavine prava, a posebno u pogledu Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

U proteklih nekoliko mjeseci smo vidjeli da vlasti osporavaju nadležnosti i procedure za imenovanje NKT-a. Nedavni primjer usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku pokazuje da ukoliko postoji politička volja, moguće je pronaći i rješenje.

EU podržava sve relevantne institucije i političke stranke da poduzmu neophodne korake za uspostavljanje NKT-a prije isteka roka."

XS
SM
MD
LG