Linkovi

BiH

Deblokirano povezivanje sa Evropskom policijom (EUROPOL)


Sastanak o uspostavljanju kontakt tačke sa Europolom, Sarajevo 11.04.2018.
Sastanak o uspostavljanju kontakt tačke sa Europolom, Sarajevo 11.04.2018.

Takozvana "kontakt tačka" (focal point) za saradnju sa Evropskom policijom uspostavlja se u državnom Ministarstvu sigurnosti BiH. Ubrzo će na zadatak u sjedište EUROPOL-a u Hagu otići, kažu, i oficir za vezu.

BiH je inače, jedina zemlja u Evropi koja još nije razvila ovaj vid saradnje sa EUROPOL-om.

Tako je nakon višemjesečnog zastoja zbog politike, nastavljeno povezivanje BiH policijskih struktura sa evropskim kolegama. Ova saradnja rezultiraće boljom borbom protiv unutrašnjeg i trans-graničnog kriminala, najavljuju sigurnosni zvaničnici.

Misija EU u BiH i zvanično je, saopćenjem, pozdravila dugo očekivani dogovor nazvavši ga "važnim korakom u daljnjem unaprijeđenju saradnje i koordinacije po pitanju bezbjednosti i provedbe zakona između Evropske unije i Bosne i Hercegovine"

BiH i EUROPOL još od 2016. godina imaju potpisan sporazum koji je nalagao uspostavljanje kontakt tačke u BiH, koja će omogućiti preciznu saradnju sa drugim evropskim policijama.

Dogovor je zapao u ćorsokak kada su vlasti entiteta Republika Srpska odbile prihvatiti da tačka bude unutar državne direkcije za policiju. Sa skoro četiri mjeseca zakašnjenja, tačka je ipak uspostavljena.

Informacije koje će se razmjenjivati obuhvaćaju sve oblike organiziranog i drugog teškog kriminala, kao što su terorizam, trgovina oružjem, krijumčarenje ljudima, cyber kriminal, seksualno zlostavljanje djece, ubistva i oružane pljačke, navode uključeni u problematiku.

XS
SM
MD
LG