Linkovi

BiH

BiH nije postala dio evropske policije, sporan naziv sjedišta kontakt tačke


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Bosna i Hercegovina (BiH) nije postala dio evropske policije i bezbjednosti zbog političkih stavova policijskih agencija, kaže ministar sigurnosti Dragan Mektić.

U zemlji sa 16 policijskih agencija nije se u konačnici mogao postići dogovor o nazivu sjedišta kontakt tačke EUROPOL-om, a postojao i niz drugih neslaganja. Prema Mektiću, problem su napravile policijske agencije iz Federacije BiH i Republike Srpske (RS).

VIDEO: Mektić obrazlaže policijske stavove o kontakt tački

MINISTAR SIGURNOSTI BIH: Zašto je propalo članstvo u EUROPOL-u
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

BiH je potpisala operativni sporazum sa EUROPOL 2016. godine, koji uključuje da oficir za vezu iz BiH ode u sjedište EUROPOL-a u Hag i da se u BiH formira kontakt tačka preko koje će EUROPOL kontaktirati sa BiH.

U okviru EUROPOL-a, kako pojašnjava Mektić, postoji veliki broj baza podataka, analiza, a vodi se veći broj istraga. Odnedavno je uspostavljen i Centar za borbu protiv terorizma.

„Ja ne znam šta sve nisam uradio da dogovorim sa policijskim agencijama, njih 16 da dogovorim tu kontakt tačku u BiH. I ne može, nisam uspio”, kazao je Mektić.

Dodao je da je saradanja sa EUROPOL-om vrlo neizvjesna, a što je trebao biti jedan od najvećih koraka u ispunjavanju integracijskih uslova u okviru bezbjednosti.

„Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nema oficira za vezu u EUROPOL-u”, rekao je Mektić.

VIDEO: Mektić kaže da u okviru bezbjednosti napravio veliki korak unazad

MINISTAR SIGURNOSTI BiH: Vratili smo se 50 godina unazad
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG