Linkovi

MEKTIĆ: Sastanak bez dogovora o formiranju kontakt tačke sa EUROPOL-om


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) kazao je da je bio uzaludan sastanak sa policijskim agencijama i ministarstvima unutrašnjih poslova u vezi formiranja kontakt tačke sa evropskom agencijom koja pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma (EUROPOL).

Mektić je izjavio da predstavnici policije i ministarstava nisu u konačnici mogli postići dogovor o kontakt tački sa EUROPOL-om zbog, kako tvrdi, političkih stavova, prenose mediji.

BiH tako ostaje jedina evropska država bez oficira za vezu sa EUROPOL-om.

BiH je potpisala operativni sporazum sa EUROPOL 2016. godine, koji uključuje da oficir za vezu iz BiH ode u sjedište EUROPOL-a u Hag i da se u BiH formira kontakt tačka preko koje će EUROPOL kontaktirati sa Bi

U okviru EUROPOL-a, kako ranije pojasnio Mektić na konferenciji na novinare, postoji veliki broj baza podataka, analiza, a vodi se veći broj istraga. Uspostavljen i Centar za borbu protiv terorizma.

„Ja ne znam šta sve nisam uradio da dogovorim sa policijskim agencijama, njih 16 da dogovorim tu kontakt tačku u BiH. I ne može, nisam uspio”, kazao je Mektić 28. decembra 2018. godine.

VIDEO: Mektić: Zašto je propalo članstvo u EUROPOL (28. decembar 2017. godine)

MINISTAR SIGURNOSTI BIH: Zašto je propalo članstvo u EUROPOL-u
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG