Linkovi

EU i Velika Britanija postigle dogovor o Brexitu


BREXIT
BREXIT

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker i premijer Velike Britanije Boris Johnson potvrdili su da je postignut dogovor za Brexit.

Britanski premijer rekao je u četvrtak da Britanija i Evropska unija imaju "odličan" novi Brexit sporazum te je zatražio od zastupnika Velike Britanije da ga odobre tokom vikenda.

"Sada parlament treba da odobri Brexit u subotu tako da možemo da nastavimo da se bavimo drugim prioritetima poput troškova života, nasilnih zločina i okoliša", stoji u tweetu Borisa Johnsona.

Evropska komisija i Juncker su se takođe oglasili na Twitteru, uz sličnu poruku:

„Gdje ima volje ima i dogovora, a mi imamo jedan! To je pošten i izbalansiran dogovor za Evropsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo i to je potvrda naše posvećenosti da pronađemo rješenje. Moja preporuka je da Evropska komisija prihvati ovaj dogovor“, napisao je Juncker.

Na Twitter nalogu Evropske komisije je objavljeno: "Imamo dogovor", uz preporuku predsjednika Junckera da ga Komisija prihvati.

Međutim, prethodno su isti dan čelnici ključne savezničke sjeverno-irske stranke britanskog premijera saopćili da ne mogu podržati nacrt sporazuma o Brexitu, jer, kako su naveli, "ne mogu podržati ono što je sugerirano na polju carinske politike i u drugim pitanjima u kojima je postignuta saglasnost".

Protesters from the Border Communities Against Brexit group hold a demonstration on the Irish border on the Republic of Ireland side close to the town of Jonesborough, Ireland, Oct. 16 , 2019.
Protesters from the Border Communities Against Brexit group hold a demonstration on the Irish border on the Republic of Ireland side close to the town of Jonesborough, Ireland, Oct. 16 , 2019.

Ti aranžmani od ključnog su značaja za garantiranje otvorene granice između Sjeverne Irske koja ostaje u Britaniji i članice EU Irske - najveće prepreke sporazumu o Brexitu.

Bez podrške DUP-a, malo je vjerovatno da će britanski parlament ratificirati bilo koji sporazum.

Predsjednik britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin pozvao je danas poslanike da odbiju novi dogovor o Brexitu koji su premijer Velike Britanije i predsednik Evropske komisije postigli nekoliko sati pred početak dvodnevnog samita lidera Evropske unije (EU) u Briselu.

Brexit: Jeremy Corbin
Brexit: Jeremy Corbin

"Nismo srećni sa ovim dogovorom i kako sada stvari stoje glasaćemo protiv", rekao je Korbin u Briselu.

Smatra da je najbolji način da se reši Brexit "dati narodu poslednju riječ na glasanju".

Planirano je da Britanija napusti EU 31. oktobra.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG