Linkovi

Borisu Johnsonu predstoji bitka za politički opstanak


Boris Johnson, britanski premijer
Boris Johnson, britanski premijer

Britanski premijer Boris Johnson bori se za svoj politički opstanak, nakon presude britanskog Vrhovng suda od utorka prema kojoj je njegova odluka o suspenziji parmalenta nezakonita.

Odluka suda znači da će se britanski zakonodavci vratiti u parlament u srijedu, dok raste broj poziva za Johnsonovu smjenu. Britanija i dalje treba da napusti Evropsku uniju do 31. oktobra, mada je sada proces takozvanog Brexita doveden u pitanje.

Jedanest sudija Vrhovnog suda jednoglasno je donijelo presudu protiv Johnsona, što je odluka koja se opisuje kao "presuda o granicama moći vlade".

"Odluka da posavjetuje njeno visočanstvo da raspusti parlament bila je nezakonita, zato što je imala efekat frustriranja ili onemogućavanja mogućnosti parlamenta da sprovede svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja", rekla je Brenda Hale, čelnica Vrhovnog suda u utorak ujutro.

Odluka Vrhovnog suda da je Johnson radio nezakonito kada je savjetovao kraljicu da suspenduje parlament, politički je zemljotres koji potresa temelje britanske demokratije.

Tokom sastanka sa predsjednikom SAD na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku u utorak, Džonson je ostao prkosan.

"Poštujemo odluku suda u našoj zemlji. Poštujemo sud. Duboko se ne slažemo sa onim što su oni rekli. I iskreno, mislim da treba da nastavim sa Brexitom", rekao je Johnson.

Donald Trump je uputio riječi podrške: "Rezultati će početi da se pokazuju u novembru. Ali, čini mi se da on čini veliki napredak."

Johnson će se vratiti u London u srijedu. Takođe, britanski parlamentarci vraćaju se u skupštinu u srijedu ujutro, spremni da se upuste u borbu sa vladom.

Lideri opozicionih partija pozivaju Johnsona da odstupi.

"Postoje predlozi da bi Johnson trebalo da podnese ostavku. On je lagao kraljicu i postoji li veći prekršaj premijera od toga? Ne mislim da će on podnijeti ostavku. Ne djeluje mi kao tip koji se povlači. Zato mislim da govorimo o glasanju o nepovjerenju i iznenadiće me ako ne budemo imali to u narednim nedjeljama", rekao je David Henig, analitičar Evropskog centra za međunarodnu političku ekonomiju.

Takvo glasanje moglo bi da izazove opšte izbore, nešto što Johnsonovi konzervativci takođe žele.

"Konzervativci vode u anketama. Ukoliko sprovedu dobru kampanju, nema razloga zbog kojih ne bi mogli da ojačaju svoju poziciju. A mnogi poslanici sa njihove strane, koji su izazivali probleme tokom posljednjih nekoliko godina, ne bi bili u novom sazivu parlamenta", kaže Henig.

Dalje sudske bitke možda tek predstoje. Johnson je rekao da odbija da zatraži od EU odlaganje Brexita, uprkos obavezujućoj odluci zakonodavaca da to uradi, ili ako ne može, da pristane na sporazum. Međutim, svako nazadovanje Brexita vjerovanto bi značilo da konzervativci gube glasove u korist Brexit partije Nigela Faragea.

XS
SM
MD
LG