Linkovi

Johnson kao Hulk: Britanija izlazi iz EU 31. oktobra


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson se u intervjuu za list Mail on Sunday uporedio sa junakom iz stripova "Nevjerovatnim Hulkom" , da bi naglasio odlučnost da Britaniju izvede iz Evropske unije 31. oktobra.

Kako prenosi list, Johnson je rekao da će pronaći način da zaobiđe nedavno usvojeni zakon u parlamentu koji ga obavezuje da odloži Brexit, ako ne bude dogovora o raskidu sa EU do 19. oktobra.

Zatim je podvukako paralele između situacije u zemlji i fiktivnog naučnika Brucea Banner​a koji, kada se razbijesni, postoje superjunak "Nevjerovatni Hulk" koji razara sve pred sobom.

"Hulk postaje snažniji, što je bjesniji. Hulk uvijek pobjegne, bez obzira koliko čvrsto je vezan - i to je slučaj sa našom zemljom. Izaći ćemo 31 oktobra", poručio je Johnson.

Britanski parlament je više puta odbio da usvoji sporazum o Brexitu, koji je bivša premijerka Theresa May postigla sa Briselom, a ovog mjeseca je odbacio mogućnost da zemlja napusti EU bez sporazuma - što je izazvalo veliko nezadovoljstvo mnogih Britanaca koji su pre više od tri godine glasali za Brexit.

Johnson želi da iskoristi to nezadovoljstvo da bi osvojio većinu na vanrednim parlamentarnim izborima, ali su opozicione partije za sada uspjele da spriječe njegove napore da se sazovu izbori.

Liberalno demokratska partija, koja ima 18 od 650 mjesta u parlamentu, u u međuvremenu je zaoštrila stav protiv Brexita i najavila da će zaustaviti proces izlaska zemlje iz EU ako osvoji vlast na izborima i da će zaustaviti bilo koji sporazum o Brexitu koji Johnson postigne.

Za politiku zaustavljanja Brexita glasala je ubjedljiva većina članova stranke, na partijskoj konferenciji u nedjelju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG