Linkovi

Trump snizio očekivanja od samita sa Putinom. Kritikovao EU


Američki predsjednik Donald Trump i prva dama Melania stižu na aerodrom u Helsinkiju, Finska, July 15, 2018.

Samo nekoliko sati pred summit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Predsjednik Donald Trump, kako kaže, snizio je očekivanja od razgovora ali i kritikom iznenadio jednog od svojih tradicionalno najbližih saveznika,

"Mislim da imamo puno protivnika" rekao je Trump za CBS News kada su ga pitali za mišljenje o tome ko je najveći američki neprijatelj. "Mislim da je Evropska Unija protivnik. Ne biste na njih pomislili, ali oni su protivnik. Trump je također izjavio da je i Rusija "protivnik u određenim aspektima".

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk brzo je na Twitteru odgovorio: "Amerika i EU su najbolji prijatelji. Ko god kaže da smo protivnici širi lažne vijesti."

Trumpovi komentari su emitovani pred njegov put u Helsinki u Finskoj gdje se treba sresti sa ruskim predsjednikom, Trump kaže da će sastanak iskoristiti da sa Putinom nadje "područja za saradnju".

Intrigue Spikes Ahead of Trump-Putin Summit
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

U Helsinkiju, prije nego što je krenuo na doručak sa Finskim predsjednikom Trump je twitovao: "Naši odnosi sa Rusijom nikada nisu bili gori zahvaljujući godinama američke gluposti a sada i zahvaljujući rigidnom lovu na vještice", referirajući se na istragu o ruskom miješanju u izbore 2016.

Također je objavio i seriju tvitova u kojima piše da "bez obzira koliko summit dobro prošao dočekaće ga kritike da nije dovoljno"

Trump i Putin, prema diplomatskim izvorima, srešće se samo u prisustvu prevodilaca, na pola sata do sat, prije nego se sastanku priključe njihovi timovi.

U nedelju Trump je odbio da otkrije ciljeve summita. "Reći ću vam poslije sastanka" rekao je Trump CBS-u.

Summit se dešava tri dana nakon što je specijalni istražitelj Robert Mueller optužio 12 ruskih obavještajaca za miješanje u izbore kako bi pomogli Trumpu da dodje u Bijelu Kuću.

Nekoliko hiljada demonstranata skupilo se u nedelju na Senatskom trgu kako bi protestvovali protiv dolaska američkog predsjednika.

Ken Bredemeier, Steve Herman doprinijeli su ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG