Linkovi

Borrell: Potkopavanje BiH može imati ozbiljne posljedice


Izjave iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska su protiv perspektive Europske unije i idu u smjeru udaljavanja od Unije, poručio je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"Čin udaljavanje od ustavnog poretka mora biti zaustavljen. Retorika koja dijeli, prijetnje secesijom, prijetnje teritorijalnom integritetu, veličanje ratnih zločinaca moraju prestati", rekao je Borrell na petom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU, održanom u Briselu 19. jula.

Visoki predstavnik EU je rekao i da nekonstruktivno ponašanje dovodi do posljedica.

"Potkopavanje poretka BiH se mora odmah završiti i to bi moglo imati ozbiljne posljedice", rekao je Borrell.

Posljednjih sedmica Republika Srpska je donijela odluke i zakone koji su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom, odlukama Ustavnog suda i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Borrell je istaknuo da je BiH ipak napravila napredak u posljednjih sedam mjeseci, otkako joj je dat status zemlje kandidatkinje.

"BiH je došla u fazu stvaranja političkih prilika. Od pat pozicije došlo je do situacije prilika. Ta prilika je nešto što treba iskoristiti za brzu reformu i standarda EU. Nadamo se da će naši partneri iskoristiti priliku i napraviti napredak", poručio je Borrell.

Pozdravio je napore Vijeća ministara BiH, pod vodstvom predsjedavajuće Borjane Krišto zbog "konstruktivnog dijaloga".

"Zaista cijenimo usuglašavanje vanjske i ekonomske politike BiH sa EU, sada ste na 94 posto te usklađenosti. Međutim, usklađenost nisu samo izjave, izražavanje želja, usklađivanje znači i djelotvornu provedbu, moramo pričekati djelotvornu provedbu", potcrtao je Borrell.

Uoči odlaska u Brisel, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je stav Bosne i Hercegovine о procesu stabilizacije i pridruživanja, u okviru kojeg se naglašava strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, nakon dobivanja statusa kandidata.

Kandidatski status BiH je dobila 15. decembra 2022. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG