Linkovi

Izjava dvostranačke grupe kongresmena SAD: Nećemo dozvoliti da korumpirani političari ugroze Dejtonski sporazum


Zastupnica Ann Wagner
Zastupnica Ann Wagner

Kongresmenka Ann Wagner, potpredsjednica odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, zajedno s kongresmenom Tomom Keanom, kongresmenkom Susan Wild i kongresmenom Mikeom Turnerom objavili su sljedeću izjavu nakon što su ranije predstavili Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovaj zakon usvojio je Dom prošle godine.

“Kao potpredsjedavajuća Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma i predstavnica najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine, znam koliko je važno da održimo stabilnost u regionu i da se čvrsto suprotstavimo destruktivnim političarima koji žele poništiti godine mira “, rekla je potpredsjednica Wagner.

Nećemo dozvoliti da korumpirani političari u Bosni, koje često podržava Putinov režim, ugroze Dejtonski sporazum i učine život još opasnijim za sve one u regionu. Ovaj zakon će osigurati da uvedemo sankcije ovim destabilizirajućim kriminalcima i odvratiti loše aktere, uključujući Rusiju, da steknu uporište u regionu.

Mike Turner, R - Ohio
Mike Turner, R - Ohio

"Kao gradonačelnik Daytona tokom istorijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, razumijem važnost diplomatije i konstruktivnog angažmana u rješavanju sukoba. Postizanje mira nije lako, ali to je nešto što bi Amerika trebala podržati kao zagovornik međunarodnog poretka i vladavina prava. Međutim, mirovni sporazumi su održivi samo ako su sve strane voljne da dođu za sto", rekao je kongresmen Mike Turner.

"Podržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije pokazuje nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Država unapređenju sigurnosti i sprječavanju nasilja. Pozivajući na odgovornost one koji potkopavaju mirovne sporazume, šaljemo snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerirati akcije koje produžavaju sukobe i ljudske patnja."

Zastupnica Susan Wild
Zastupnica Susan Wild

“Moramo podržati narod Bosne i Hercegovine u zaštiti njihovog teško stečenog mira suočenog sa silama sukoba i sektaštva, dok istovremeno činimo njihovu demokratiju jačom, reprezentativnijom i inkluzivnijom”, rekla je kongresmenka Susan Wild .

Kritično, ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje postojećih etničkih i vjerskih zahtjeva za obavljanje visokih političkih funkcija – što je neprihvatljiva prepreka za građane jevrejskog i romskog porijekla. , kao i svi ostali građani koji ne spadaju u tri zaštićene etničke zajednice. Zadovoljstvo mi je što još jednom radim sa predstavnicom Wagner na ovoj inicijativi kako bi se omogućile veće mogućnosti, uključenost i stabilnost u regionu."

Narod Bosne i Hercegovine zaslužuje vladu koja cijeni i daje prednost jedinstvu i demokratiji”, rekao je kongresmen Kean.

Zastupnik Tom Kean
Zastupnik Tom Kean

Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije će Bosnu i Hercegovinu staviti na pravi put ka zaštiti svog suvereniteta, stabilnosti, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera od zlonamjernih aktera koji žele da naruše duh Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao predsjedavajući Evropskog podkomiteta za vanjske poslove, nastavit ću da se borim za mir i stabilnost u Evropi i širom svijeta.”

U obrazloženju, navedeno je da bi Zakon:

- Naveo da je politika Sjedinjenih Država podržavati jedinstvenu, suverenu i multietničku BiH; koristiti sankcije protiv onih koji potkopavaju Dejtonski sporazum i bosanske demokratske institucije; ohrabriti EU da se pridruži SAD-u u sankcioniranju Dodika; razotkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju multilateralnih mirovnih napora; i raditi na zaštiti Ureda visokog predstavnika.

- Kodificirao, krojio i naložio ovlasti za izricanje sankcija stranim licima i punoljetnim članovima porodice koji potkopavaju Dejtonski sporazum ili na drugi način ugrožavaju sigurnost BiH.

Sankcije se moraju izreći za:


1. Formiranje ili učešće u formiranju paralelnih otcepljenih institucija

2. Kršenje ili na bilo koji način ometanje provedbe Dejtonskog sporazuma, uključujući prijetnje Uredu visokog predstavnika

3. Podrivanje bosanskih demokratskih institucija

Zahtijevati robusno i redovno izvještavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG