Linkovi

Escobar: Rusija se ne rukovodi najboljim interesima zemalja Zapadnog Balkana 


Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

"Situacija u kojoj se našla Ukrajina nas uči da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i zaustavimo aktivnosti koje su prijetnja stabilnosti i napretku u BiH", izjavio je američki zvaničnik Gabriel Escobar.

Izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za europske i euroazijske poslove State Departmenta objavljena je 7. marta na stranici Ambasade SAD u Srbiji, povodom situacije u kojoj se Ukrajina nalazi usljed ruske invazije.

Escobar, koji je imenovan za specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan, poručio je u izjavi da je narodima regiona dobro je poznato koliko je razoran ratni sukob.

"Ne smijemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala kako bi spriječila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja", saopštio je Escobar.

On je podsjetio da su privrede država regiona povezane sa Europom, da su najveći trgovinski partneri i investitori u EU, i ocijenio da je budućnost zemalja regiona u EU.

Dodao je da na Zapadnom Balkanu ima još mnogo posla na ekonomskoj integraciji, održivim kompromisima i trajnim rješenjima za neriješene granične sporove.

"Neka ova kriza posluži da se budućim generacijama na Zapadnom Balkanu obezbjedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u Evropsku uniju, u cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi", naveo je Escobar i dodao da SAD žele da budu partner u tome.

On je zaključio da će, kako je saopšteno, u borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i pokornosti, Evropa i Zapadni Balkan izaći jači.

XS
SM
MD
LG