Linkovi

EU strahuje od krize i na Zapadnom Balkanu


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj (Foto: Rojters)
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj (Foto: Rojters)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je u nedelju da Brisel strahuje da bi kriza, izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, mogla da se prelije na susjedne zemlje, uključujući Zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju, prenosi agencija Reuters.

"Brinemo šta bi moglo da se dogodi u regionu", rekao je Borelj na konferenciji za novinare poslije virtuelnog sastanka ministara inostranih poslova EU o krizi.

"Strahujemo da se Rusija neće zaustaviti u Ukrajini, i da ruski uticaj možda da počne da djeluje u susjednim zemljama", naglasio je Borelj.

Bivše američke diplomate Danije Frid i Kurt Volker naveli su nedavno za Glas Amerike da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da pokuša da izazove probleme na Balkanu.

Evropska unija pooštriila je u nedelju sankcije Rusiji, uvela zabranu za ruske avione i državne medije i najavila da će finansirati oružje za Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG