Linkovi

Nevakcinisanoj djeci u New Yorku zabranjen pristup javnim mjestima


MMR vakcina protiv malih boginja
MMR vakcina protiv malih boginja

Okrug Rokland u državi New York zabranio je djeci koja nisu vakcinisana protiv malih boginja da borave na javnim mjestima, poput škola i tržnih centara, zbog najgore epidemije malih boginja u protekloj deceniji.

Rokland, udaljen oko 20 km od Menhetna, proglasio je vanredno stanje zbog boginja koje će trajati 30 dana ili dok sva nevakcinisana djeca ne prime MMR vakcinu.

Epidemija malih boginja registrovana je još u Kaliforniji, Ilinoisu, Teksasu i Washingtonu, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Načelnik okruga Rokland Ed Dej saopštio je da "neće sjediti mirno dok je zajednica ugrožena i da je posrijedi kriza javnog zdravlja i vrijeme da se upali alarm".

U tom okrugu potvrđeno je 153 slučaja oboljelih od malih boginja, većinom djece koja nisu vakcinisana.

Epidemija je počela kada se jedna osoba iz tog okruga posjetila Izrael i vratila se u Rokland, koji je predominantno jevrejska zajednica.

Oboljeli od malih boginja registrovani su i među Jevrejima u Bruklinu i Kvinsu u New Yorku, prema podacima gradskog sekretarijata za zdravlje.

Bolest se uglavnom širi među djecom školskog uzrasta koja nisu vakcinisana, iz religijskih uverenja ili zabrinutosti da MMR vakcina izaziva autizam. Tu tezu su, međutim, osporile brojne naučne studije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG