Linkovi

Sarajevo: Preminula beba oboljela od morbila


Hitna pomoć Sarajevo
Hitna pomoć Sarajevo

U Kantonu Sarajevo je registrirana prva žrtva morbila, a riječ je o sedmomjesečnoj bebi koja je jutros oko 10 sati preminula na Pedijastrijskoj klinici u Sarajevu, potvrdio je za Glas Amerike direktor Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić.

“U Sarajevu je registriran prvi smrtni slučaj od posljedica morbila, a komplikacije ARB-a (akutnog respiratornog sistema) su se javile kod sedmomjesečne bebe, koja je, nažalost, preminula. Bebe se od morbila vakcinišu tek od napunjenih 13 mjeseci, dok je prvih nekoliko mjeseci dijete zaštićeno putem posteljice od majke, ako je ona prethodno vakscinisama”, pojasnio je Zalihić.

Ranije je Javna ustanova (JU) Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obavijestila Ministarstvo zdravstva da je na području kantona povećan broj oboljelih od morbila. Kako nam je rekao Zalihić, ukupan broj oboljelih od morbila na području kantona je 65 osoba. U periodu od 4. do 10. marta ove godine, prijavljena su 32 slučaja oboljelih od morbila.

Iz Zavoda za javno zdravstvo su saopćili da su morbili vakcinalno preventabilna bolest protiv koje se daje vakcina MRP (Morbili, Rubeola i Parotitis) u obaveznom Programu imunizacija FBiH.

“Vezano za trenutnu situaciju JU Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je naložio svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo da se intenzivira provođenje mjera u skladu sa zakonskim obavezama i Planom eliminacije morbila i Vodičem za nadzor nad morbilima", navedeno je iz zavoda.

Također su napomenuli kako je obuhvat za imunizacijom u KS-u znatno manji posljednjih nekoliko godina te da je drastično opao i to, kako su istaknuli, ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakciniraju djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

"Ministarstvo zdravstva je već početkom 2018. godine obavijestilo zdravstvene ustanove da je potrebno da se pojačaju promotivne aktivnosti u koje treba da se uključe svi zdravstveni radnici, a posebno oni koji su direktno uključeni u program imunizacije, s ciljem upoznavanja roditelja i javnosti o važnosti vakcinacije u sprečavanju zaraznih bolesti. Ministarstvo zdravstva KS poziva roditelje koji nisu ispoštovali Program obavezne imunizacije da vakciniraju svoju djece, sa ciljem postizanja poboljšanja imunizacionog statusa djece i u konačnici poboljšanja kolektivnog imuniteta", navodi se u saopćenju.

Također se ističe da je u skladu sa zakonskim propisima, zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - općina, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, nosioca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica, te su promotivne aktivnosti o značaju imunizacije zajednička društvena odgovornost.

XS
SM
MD
LG