Linkovi

Schmidt: Proslava 9. januara kao Dana RS je propust i krivično djelo


Christian Schmidt, Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH
Christian Schmidt, Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt ponovio je da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023.

Upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

"Na organima za provođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, je da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara", stoji u dopisu iz OHR-a.

„Vladavina prava je nezaobilazan preduvjet za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, zajedno sa komunikacijom, dijalogom i kompromisom. Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanju o obilježavanju Dana Republike Srpske, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima RS, a ne ih dalje dijeliti“, dodao je visoki predstavnik.

Ustavni sud BiH je 2016. godine donio odluku prema kojoj je obilježavanje Dana Republike Srpske na datum 9. januar neustavno.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt je 1. jula 2023. nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je nepoštivanje odluka visokog predstavnika krivično djelo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG