Linkovi

UN, Vijeće Evrope, OSCE: Kriminalizacija klevete protivna obavezama BiH


Entitet RS: Zakonom protiv slobode govora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Entitet RS: Zakonom protiv slobode govora

Brojne su osude domaćih i međunarodnih subjekata nakon što je parlament entiteta Republika Srpska klevetu proglasio krivičnim djelom. Sa zajedničkim stavom izašli su UN, OSCE, Vijeće Evrope i Evropska Unija.

"Ovaj korak je protivan međunarodnim obavezama BiH u oblasti ljudskih prava, te nije u skladu sa evropskim putem Bosne i Hercegovine niti sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, posebno povoljnom okruženju za civilno društvo i slobodi izražavanja".

Ovo se navodi 21. jula u zajedničkom saopštenju kojeg potpisuju Ujedinjene nacije (UN), Evropske organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE), Viječe Evrope (VE) i delegacija Evropske unije (EU) u BiH, nakon što je Skupština Republike Srpske (RS) usvojila izmjene Krivičnog zakona kojim se ponovo kriminalizira kleveta.

U tekstu zakona klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi.

Nakon što je Skupština Republike Srpske usvojila u četvrtak, 20. jula, izmjene Krivičnog zakona kojima se kriminalizira kleveta u tom bosanskohercegovačkom entitetu, iz medijske zajednice u su najavili podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti usvojenog Zakona.

Šta se navodi u zakonu ?

Zakon je usvojen uprkos višemjesečnim upozorenjima novinara i aktivista da on predstavlja udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u RS.

Narodna skupština RS-a prihvatila je 23. marta zakonske izmjene u formi nacrta, na inicijativu Milorada Dodika, predsjednika RS-a i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

Tokom javnih rasprava, koje su uslijedile, novinari su ih napuštali u znak protesta.

U konačnom prijedlogu zakona, novčane kazne za klevetu su smanjene u odnosu na nacrt i iznose od 1.000 do 3.000 eura. Nacrtom zakona novčane kazne su iznosile i do 60.000 eura.

Više novčane kazne propisane su u situacijama kad je kleveta iznesena u medijima, uključujući i društvene mreže ili na javnom skupu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG