Linkovi

Ambasada SAD: Represivni zakon protiv klevete u RS-u, vodi ka autoritarizmu


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Na usvajanje zakona u skupštini entiteta Republika Srpska reagirala je američka ambasada u Sarajevu. Upozoravaju da represivni zakon vodi ka autoritarizmu i od evropske budućnosti.

"Današnje usvajanje zakona u Republici Srpskoj koji kriminalizuje klevetu ugrožava mogućnost građana da slobodno govore, a nezavisnih medija da izvještavaju istinu, ugrožavajući demokratiju BiH i njenu evroatlantsku budućnost.

Oni koji su uveli i podržali ovaj represivni zakon pomjerili su Republiku Srpsku korak dalje na putu ka autoritarizmu. Ovo nedemokratsko zakonodavstvo služi samo u korist nastojanja vladajuće koalicije da konsoliduje vlast i izbjegne odgovornost; šteti interesima onih koji žive u Republici Srpskoj."

Zakon, kojim je kleveta proglašena krivičnim djelom sa novčanim kaznama, usvojen je unatoč višemjesečnim upozorenjima novinara i aktivista da on predstavlja udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u RS.

Izmjene Krivičnog zakona najavljene su u RS-u u jesen prošle godine, a inicijator je bio Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG