Linkovi

Entitet Republika Srpska proglašava sporni Zakon uprkos OHR-ovom poništavanju


Milorad Dodik na posebnoj sjednici NSRS
Milorad Dodik na posebnoj sjednici NSRS

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić (SNSD) potvrdio je u srijedu, 13. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske (RS) stupa na snagu bez obzira na odluku Visokog predstavnika koji ga je dan ranije stavio van snage.

“Naravno da stupa na snagu. Vidjeli ste izjave relevantnih političkih predstavnika i mene. Za nas sve odluke gospodina Schmidta su nelegitimne. On nije izabran na legalan način u Savjetu bezbjednosti. Sve dok se ne desi njegov izbor u Savjetu bezbjednosti (Ujedinjenih nacija), on za nas neće biti visoki predstavnik”, kazao je Šulić.

U Službenom glasniku Republike Srpske 5. aprila objavljen je Ukaz predsjednice RS Željke Cvijanović o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Prema tekstu Zakona, predviđeno je njegovo stupanje na snagu osam dana nakon objave u Službenom glasniku RS.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, je 12. aprila stavio van snage Ukaz predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Time je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Odluka o obustavi Zakona RS-a je objavljena na web-stranici OHR-a, čime je stupila na snagu.

XS
SM
MD
LG