Linkovi

Schmidt spriječio pokušaj RS da preuzme državnu imovinu


Schmidt koristeći bonske ovlasti poništio zakon NSRS
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Schmidt koristeći bonske ovlasti poništio zakon NSRS

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, poništio je pokušaj vlasti entiteta Republika Srpska da državnu imovinu prebaci na sebe.

Schmidt je u utorak, 12. aprila, obustavio Ukaz predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Time je stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj, čime je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti. One predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

"Samo država BiH može raspolagati državnom imovinom", rekao je Christian Schmidt.

Onaj ko ne bude poštovao odluku visokog predstavnika učiniće krivično djelo i zbog toga može biti kažnjen. To proizlazi iz Schmidtove odluke, koju je donio u istovremeno kada i onu o primeni Bonskih ovlasti, da nametne dopune Krivičnog zakona.

"Odluke koje sam danas donio ni na koji način ne umanjuju status entiteta Republika Srpska", poručio je Schmidt građanima Republike Srpske.

"Pozivam sve u BiH da sjednu i razgovaraju zajedno o budućnosti državne imovine. Da donesu razumno rješenje o državnoj imovini nakon 14 godina bez rješenja", rekao je visoki predstavnik u BiH.

Bosnia and Herzegovina - High representative for BiH Christian Schmidt during a press conference in Sarajevo, April 12, 2022.
Bosnia and Herzegovina - High representative for BiH Christian Schmidt during a press conference in Sarajevo, April 12, 2022.

"Prijatelji, politika u demokratiji traži da svi doprinesu državi, a ne da samo gledaju na svoje džepove. Svi će u ovoj državi dobiti svoj pošten dio, bilo da je riječ o entitetima ili kantonima. Ali ne smije biti jednostranih odluka. Takve odluke ne funkcioniraju u porodicama, pa ni u državi. Moj poziv je da sjednete sa svojim braćom i sestrama i da razgovarate i donesite odluke, a nemojte donositi nezakonite zakone", rekao je.

Odluke stupaju na snagu odmah po objavljivanju na web-stranici OHR-a.

"Svi koji ne budu poštovali ove moje odluke, moraju snosit pravne posljedice. I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kad je riječ o transkacijama. Optimističan sam sad i spreman da sada dođemo do dobrih odluka", poručio je Schmidt.

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, a usvojen je na sjednici Skupštine Republike Srpske 10. februara.

Vlasti RS upozoravane i ranije

Zakonom o nepokretnoj imovini, kojeg je u februaru usvojila entitetska skupština, je predviđeno da se nekretnine u vlasništvu države Bosne i Hercegovine (BiH), pretvaraju u imovinu Republike Srpske.

Prema ovom zakonu, na RS bi trebalo da bude upisana nepokretna imovina koju koriste entitetske institucije, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji su osnivači RS, odnosno jedinice lokalne samouprave.

Schmidt je pozvao 7. aprila vlasti RS da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se usvojeni zakon u RS stavio van snage.

Tada je podsjetio na ranije odluke Ustavnog suda BiH, prema kojim je BiH titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SRBiH, ali i javnih dobara. Naveo je i da nadležnost za regulisanje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamentarne skupštine BiH.

"Ovakvi stavovi ponovljeni su u nekoliko drugih odluka Ustavnog suda BiH, koje se odnose na poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište, rijeke i druga javna dobra", istakao je Schmidt.

Podrška OHR-u iz Ambasade SAD u BiH

Ambasada SAD u BiH na zvaničnom twitter kanalu objavila je podršku potezu Visokog predstavnika.

"Žalosno je što su čelnici RS-a odbili konstruktivno se angažirati po pitanju državne imovine i umjesto toga su odlučili poduzeti antidejtonsku, neustavnu, jednostranu akciju.

Njihovo odbijanje sudjelovanja u dobroj vjeri u institucijama na državnoj razini i u pregovorima o državnoj imovini nije ostavilo međunarodnoj zajednici drugog izbora nego da djeluje." stoji u objavi Ambasade SAD.

XS
SM
MD
LG