Linkovi

Ambasada Rusije u BiH traži poništenje odluke visokog predstavnika


Igor Kalabuhov (Fotografija preuzeta sa Facebook stranice Ambasade Rusije u BiH)
Igor Kalabuhov (Fotografija preuzeta sa Facebook stranice Ambasade Rusije u BiH)

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini (BiH) odbacila je u srijedu, 13. aprila, odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kojom je poništio Zakon o nepokretnoj imovini bh. entiteta Republika Srpska (RS) te ponovo osporila njegov legitimitet kao visokog predstavnika.

Odluka ruske ambasade uslijedila je nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dan ranije, u utorak, 12. aprila, obustavio Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Time je visoki predstavnik stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u, čime je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti. One predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Ruska ambasada od Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) zahtijeva da ponište "takozvanu odluku Schmidta od 12. aprila ove godine".

"Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz Ruske ambasade pozivaju sve političke snage u BiH da "pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG