Linkovi

WHO: Pandemija je daleko od kraja


Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus​
Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus​

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da uprkos padu broja oboljelih i umrlih od koronavirusa na globalnom nivou, i većem broju vakcinisanih u određenim zemljama, pandemija nije gotova.

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus​ je na brifingu u Ženevi rekao da je uočljiv pad umrlih i oboljelih drugu nedjelju zaredom, ali upozorio da se u bogatijim zemljama razvija svijest o tome da je pandemija gotova jer imaju veliki broj vakcinisanih, dok je u drugom dijelovima svijeta situacija veoma ozbiljna.

"Pandemija Covida-19 je daleko od kraja i neće biti gotova nigdje dok ne bude gotova svugdje", kaže direktor WHO.

Tedros upozorava da nove varijante, slabi zdravstvveni sistemi, polovična primjena mjera zaštite, kao i manjak medicinskih sredstava i vakcina pogoršavaju situciju u siromašnijim zemljama. To, kako objašnjava, kompromituje nabavku vakcina na globalnom nivou i podvlači da Covax program uskoro ostaje bez vakcina.

Program distribucije vakcina siromašnim zemljama oslanjao se na vakcine iz Instituta za serume u Indiji, koji proizvodi vakcinu AstraZenece. Ali, mnoge od tih vakcina neće izaći iz Indije jer su potrebne tamošnjem stanovništvu koje se bori sa virusom.

Šef WHO je upozorio da će Covax do kraja juna imati 190 miliona doza manje nego što je planirano, a da je do sada isporučeno 65 miliona doza u 124 zemlje. Ali, Covax i dalje zavisi od zemalja donatora i ispunjavanja obaveza proizvođača da daju vakcine.

Tedros je rekao da proizvođači AstraZenece polako povećavaju količine proizvedenih vakcina, ali da drugi to ne rade. Pfizer je obećao da će ove godine Covaxu dati 40 miliona vakcina, ali tek u drugoj polovini godine.

"Vakcine su nam potrebne odmah kako bismo ih podijelili što prije", kaže Tedros.

Pozvao je i bogate zemlje koje imaju viškove vakcina da podijele siromašnijima.

"Moramo da postavimo zajednički cilj i vakcinišemo odraslu populaciju što prije. Niko nije bezbjedan dok svi nisu bezbjedni", kaže šef WHO.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG