Linkovi

El Paso i Dayton odaju poštu žrtvama, Trump obilazi oba grada uprkos kritikama


Memorijal za žrtve napada u El Pasu, 6. jul 2019.
Memorijal za žrtve napada u El Pasu, 6. jul 2019.

Predsjednik Donald Trump trebalo bi u srijedu da posjeti El Paso, pogranični grad u Teksasu, gdje su u napadu protekle subote ubijene 22 osobe.

Trump će posjetiti El Paso, grad sa velikom hispanskom populacijom, u trenutku kada ga demokrate optužuju da oštrom anti-imigracionom retorikom podstiče rasne podjele, iako je u ponedjeljak rekao da Amerikanci moraju da "osude rasizam i ideju o superiornosti bijelaca".

Masakr u El Pasu, zajedno sa masovnim ubistvom u Dejtonu u Ohaju koje se dogodilo 13 sati kasnije, pokrenuo je i novu žestoku debatu o oružanom nasilju u Americi.

Demokratska kongresna predstavnica koja zastupa El Paso rekla je da se neće sastati s njim, nagovarajući Trumpa da shvati da njegove riječi "nose posljedice".

"Odbijam da se sastanem s njim bez dijaloga o bolu koji su njegove rasističke i riječi mržnje te postupci nanijeli našoj zajednici i zemlji", napisala je na Twitteru Veronica Escobar.

Pucnjava u El Pasu tretira se kao mogući zločin iz mržnje. Veći dio grada identifikuje se kao zajednica Latinoamerikanca, a smatra se da je osumnjičeni za napad i autor teksta objavljenog na društvenim mrežama u kojem navodi da je "ovaj napad odgovor na latinoameričku invaziju na Texas".

Stanovnici Dejtona polažu cveće za žrtve napada
Stanovnici Dejtona polažu cveće za žrtve napada

Osumnjičeni za masovno ubistvo u El Pasu, 21-godišnji bijelac Patrik Kruzijus, optužen je za teško ubistvo nakon što je otvorio vatru na kupce u lokalnom Volmartu. Tužlaštvo je saopštilo da će tražiti da se Kruzijus, ako bude proglašen krivim, osudi na smrtnu kaznu.

Osumnjičeni je prije napada na jednom vebsajtu objavio dug anti-imigracioni manifesto što je, kako navode vlasti, dokaz da je masakr rasno motivisan. Među žrtvama je osmoro Meksikanaca, saopštila je meksička vlada.

U Dejtonu, napadač je za manje od minuta ubio devet ljudi, prije nego što ga je ubila policija.

Guverner Ohaja Majk Devajn je pod pritiskom javnosti, poslije napada, predložio usvajanje zakona koji bi vlastima omogućio da oduzmu oružje ljudima za koje policija ili porodica vjeruju da bi mogli da naude sebi ili drugima.

U međuvremenu, policija pokušava da utvrdi motiv za napad u Dejtonu, za koji je odgovoran 24-ogodišnji Konor Bets. Među žrtvama je i njegova sestra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG