Linkovi

Trump: Usvojiti zakon o strožijoj provjeri kupovine oružja


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Kongres da usvoji zakon kojim bi se zahtijevala strožija provjera prošlosti kupaca prilikom nabavke oružja, nakon dvije masovne pucnjave u Teksasu i Ohaju prošlog vikenda u kojima je ubijeno 29 ljudi.

On je istakao da žrtve ne bi trebalo da budu “uzaludne”, pozivajući obje partije da preduzmu korake u cilju detaljnije provjere kupaca oružja.

“Ne možemo dozvoliti da su ubijeni u El Pasu, Teksas, i Dejtonu, Ohajo, umrli uzaludno. Isto se odnosi i na teško ranjene. Nikada ih ne možemo zaboraviti i mnoge koji su stradali prije njih”, napisao je Trump uoči govora u Bijeloj kući najavljenog za ponedjeljak popodne.

“Republikanci i demokrate moraju se udružiti u cilju osiguranja snažne provjere, možda da povežu ovaj zakon sa prijeko potrebnom imigracionom reformom. Moramo dobiti nešto dobro, ako ne i veliko, iz ova dva tragična događaja!”

Trump je također napisao da su mediji "lažnim vijestima dopriijneli gomilanju ljutnje i bijesa tokom prethodnih godina i da snose veliku odgovornost za bezbjednost u SAD."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG