Linkovi

Elez Biberaj imenovan za vršioca dužnosti direktora Glasa Amerike


Elez Biberaj, vršilac dužnosti direktora Glasa Amerike
Elez Biberaj, vršilac dužnosti direktora Glasa Amerike

Američka agencija za globalne medije (USAGM) imenovala je dugogodišnjeg novinara Glasa Amerike Eleza Biberaja za vršioca dužnosti direktora Glasa Amerike.

Imenovanje Biberaja je objavljeno u utorak u pismu novog direktora Agencije za globalne medije Michaela Packa zaposlenima, koji je imenovao i vršioce dužnosti ostalih velikih medijskih mreža koje finansira vlada SAD.

Biberaj je bio direktor Euroazijske divizije Glasa Amerike od 2006. godine, što znači da je bio odgovoran za programe koji se emituju za publiku u Rusiji, Ukrajini, Jermeniji, Gruziji i na Balkanu. Takođe je bio i šef Albanskog servisa Glasa Amerike.

Ima doktorat iz političkih nauka sa Univerziteta Columbia, autor je četiri knjige uključujući "Albanija u tranziciji: trnovit put do demokratije".

Imenovanje dolazi u momentu kada se u javnosti vodi polemika oko nezavisnosti uređivačke politike Glasa Amerike. Biberajeva prethodnica u Glasu Amerike Amanda Bennett i njena zamjenica Sandy Sugawara​ podnijele su ostavke nekoliko dana prije nego što je Pack otpustio nekoliko šefova medijskih mreža čim je preuzeo vođenje Agencije početkom mjeseca.

U saopštenju o imenovanjima, takođe se navodi da će Jeffrey Scott Shapiro biti zamjenik direktora Kancelarije za program za Kubu. Shapiro je advokat, pravni stručnjak i reporter koji je radio na websiteu Breitbart, prije nego što je postao savjetnik za tu kancelariju 2017.

Parameswaran Ponudurai, potpredsjednik Radija Slobodna Azija od 2014. godine, postao je vršilac dužnosti predsjednika tog medija. Kelley Sullivan​, viši rukovodilac u Bliskoistočnom programu, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika. Daisy Sindelar, viša izvršna producentkinja Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty, koja je radila na saradnji RFE i Glasa Amerike na emisiji "Sadašnje vrijeme" digitalne medijske platforme koja se na ruskom jeziku emituje 24 sata, sedam dana u nedjelji, imenovana je za vršioca dužnosti predsjednice Radija Slobodna Evropa.

Packa je potvrdio Senat 4. juna, skoro dvije godine pošto ga je nominovao predsjednik Amerike Donald Trump. Naveo je da će novoimenovani rukovodioci "imati ključnu ulogu u tome da naše mreže bolje funkcionišu i da još bolje služe svojoj publici".

Pet medijskih mreža Agencije za globalne medije, uključujući i Glas Amerike, imaju nedjeljno na globalnom nivou više od 350 miliona slušalaca, gledalaca i čitalaca na internetu, na 61 jeziku.

XS
SM
MD
LG