Linkovi

Trump odbio da svjedoči pred njujorškim državnim tužilaštvom


Donald Trump
Donald Trump

Bivši predsjednik SAD Donald Trump rekao je u srijedu da se pozvao na Peti amandman i da neće odgovarati na pitanja pred njujorškim državnim tužiocem u istrazi o njegovim poslovima sa nekretninama.

Trump je došao u kancelariju državne tužiteljice Letitije James, ali je nakon sat vremena izdao saopštenje u kom je naveo da je odbio da odgovara na pitanja u skladu sa pravima koja građanima SAD garantuje Ustav te države, prenosi AP.

Poziv na ispitivanje dolazi samo nekoliko dana nakon što su agenti FBI-a pretražili Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u okviru druge federalne istrage o tome da li je on uzeo povjerljive zapise kada je napustio Bijelu kuću.

Trump je 10. augusta ujutru stigao u kancelariju glavnog tužioca New Yorka, ali nije komentarisao slučaj za medije.

Građanska istraga u New Yorku, koju vodi užiteljica James, uključuje navode da je Trumpova kompanija „Trump Organizacija” („Trump Organization”) davala pogrešne podatke o vrijednosti imovine, kao što su golf tereni i neboderi, obmanjujući zajmodavce i poreske vlasti.

Kancelarija tužiteljice je u maju saopštila da se bliži kraju istrage i da su istražitelji prikupili značajne dokaze koji bi mogli da dovedu do parnice.

Izjava Trumpa jedan je od rijetkih preostalih dijelova koji nedostaju, saopštila je kancelarija tužiteljice.

James je u sudskim podnescima navela da je njena kancelarija otkrila „značajne” dokaze da je Trumpova kompanija „koristila lažne ili obmanjujuće procjene imovine da bi dobila niz ekonomskih koristi, uključujući zajmove, osiguranje i poreske olakšice”.

James navodi da je Trumpova organizacija preuveličala vrijednost svog vlasništva da bi impresionirala zajmodavce ili navodila pogrešne podatke o tome koliko vrijedi zemljište kako bi smanjila svoje poresko opterećenje.

Kompanija je, prema tvrdnjama James, čak preuveličala veličinu Trumpovog „penthousea” na Manhattanu navodeći da je skoro tri puta veći od stvarne veličine, a razlika u vrijednosti iznosi oko 200 miliona dolara.

Trump je negirao optužbe objašnjavajući da je traženje najboljih procjena uobičajena praksa u industriji nekretnina.

On je rekao da je istraga tužiteljice James dio politički motivisanog „lova na vještice” i da njena kancelarija „čini sve da iskoristi svoja korumpirana diskreciona prava da se miješa u moje poslovne odnose i politički proces”.

Dok je James istraživala ovaj slučaj protiv Trumpa i njegove kompanije, kancelarija okružnog tužiocadugo je vodila paralelnu krivičnu istragu.

Istraga je otvorena 2019. godine i bavi se Trumpovim poslovima prije ulaska u Bijelu kuću.

Ministarstvo pravde SAD također ispituje navodnu umiješanost Trumpa u napore da se ponište rezultati izbora kada su izgrednici upali na američki Capitol 6. januara 2021. u pokušaju da preokrenu Trumpov poraz na izborima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG