Linkovi

Suđenje Trumpu u Washingtonu zakazano za početak marta 2024.


Donald Trump
Donald Trump

Suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu po federalnim optužbama za zavjeru za prekrajanja volje birača na izborima 2020. počet će 4. marta 2024. godine, odlučila je sutkinja federalnog suda u ponedjeljak.

"Javnost ima pravo na brzo i efikasno rješenje ovog pitanja", poručila je okružna sutkinja u prijestolnici Washingtonu Tanya Chutkan.

Trumpovi advokati tražili su da suđenje počne u aprilu 2026. godine, navodeći da im je potrebno vreme da razmotre dokaze tužilaštva, dok je specijalni tužilac Jack Smith - koji je pokreno slučaj - tražio da suđenje počne 2. januara 2024.

Chutkan je na ročištu u ponedjeljak, o narednim fazama sudskog procesa, rekla da Trumpov pravni tim neće dobiti vrijeme koje je tražio da se pripremi za suđenje, i da će Trump morati da balansira odbranu sa kampanjom za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

"Gospodin Trump će morati da se uskladi sa datumom suđenja, bez obzira na njegov raspored", rekla je sutkinja.

Trump, koji optužnice odbacuje kao politički motivisane, nije prisustvovao ročištu u ponedjeljak.

Njegovi advokati naveli su da im je potrebno vrijeme da ispitaju dokaze koje je podnijelo tužilaštvo.

"U pitanju su sloboda i život ovog čovjeka i zaslužuje adekvatno zastupanje. To ne možemo da uradimo u vremenskom roku koji je vlada dala", rekao je advokat John Lauro.

Tužioci su naveli da su većina dokaza javni, kao što su Trumpove izjave i kongresna dokumenta. U ponedjeljak su naveli da su predali većinu dokaza u ovom slučaju, ukupno 12,8 miliona strana.

Sutkinja Chutkan navela je da je Trumpov pravni tim već " jedno vrijeme znao" šta se sprema.

Trump je, u okviru slučaja pokrenutog u Washingtonu, optužen za četiri krivična djela koja obuhvataju zavjeru zbog prevare američke vlade i zavjeru radi ometanja zvaničnog postupka.

On se izjasnio da nije kriv kada se početkom augusta pojavio pred federalnim sudom.

U drugim slučajevima, Trumpu bi trebalo da se sudi u državi New York krajem marta u vezi sa tajnom isplatom novca porno glumici uoči predsjedničkih izbora 2016.

Savezni sudija na Floridi odredio je da će u maju 2024. početi suđenje u slučaju u kojem je Trump optužen da je nezakonito držao poverljiva dokumenta na vlastitom imanju na Floridi nakon što je napustio funkciju i ometao saveznu istragu o tom pitanju.

Trump se i u tom slučaju izjasnio da nije kriv.

Tužioci u Georgiji predložili su da suđenje u toj državi počne u martu u predmetu u kojem su Trump i još 18 drugih optuženi da su planirali da ponište rezultate izbora 2020.

Sudija tek treba da kaže kada će taj proces početi. Trump će se o krivici u tom slučaju izjasniti 6. septembra.

Neke od informacija za ovu priču preuzete su od AP-a i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG