Linkovi

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a: Dodik je prijetnja miru i stabilnosti regiona, kaže američki predstavnik u UN-u


Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH.
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o BiH na zahtjev Rusije, koja je kao povod za raspravu navela narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dok Rusija kao razlog zasjedanja nije navela nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, diplomatski izvori Glasa Amerike su rekli kako je sjednica upravo povezana sa tim.

Rusija je zatražila sjednicu nakon pisma Željke Cvijanović, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koje je poslala Vijeću sigurnosti UN-a.

Sjednica dolazi u momentu dok Srbija i političari entiteta Republika Srpska, zajedno sa saveznikom Rusijom, lobiraju protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, a koja će na dnevnom redu biti kasnije ovog mjeseca.

Kada se prije devet godina odlučivalo o rezoluciji o genocidu Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, za neusvajanje dovoljan je bio veto Rusije. Ali ovaj put na Generalnoj skupštini ne postoji mogućnost ulaganja veta za blokiranje donošenja rezolucije.

Cvijanović: Rezolucija je očit primjer prijetnje po stabilnost BiH

Željka Cvijanović se obraća tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.
Željka Cvijanović se obraća tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je izabrana ispred entiteta RS, rekla je da entitet ne krši međunarodno pravo, ni Daytonski sporazum.

U govoru je rekla kako postoji nekoliko izazova za mir i stabilnost BiH i za to je okrivila domaće i međunarodne aktere.

Govoreći o rezoluciji u Srebrenici, Cvijanović, koja poriče da je počinjen genocid, rekla je da se radi o očitom primjeru kršenja Ustava BiH i prijetnji stabilnosti BiH, dodavši kako rezolucija nema konsenzusa.

Zvaničnici RS-a, uključujući i Cvijanović, uporno negiraju genocid počinjen u Srebrenici

Kompletno akutelno rukovodstvo RS, uključujući i Željku Cvijanović nalazi se na američkoj „crnoj listi” jer predstavljaju prijetnju po stabilnost BiH, potkopavaju Daytonski sporazum, kao i zbog korupcije.

Cvijanović je iskoristila govor da optuži visokog predstavnika Christiana Schmidta da kreira krize u BiH nezakonitim djelovanjem.

„On izluđuje izabrane zvaničnike u BiH i građane Republike Srpske”, rekla je Cvijanović.

Schmidt: Zvaničnici RS-a prijete otcjepljenjem

Christian Schmidt se obraća na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o BiH
Christian Schmidt se obraća na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o BiH

U govoru, visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao kako neće odgovoriti na riječi Cvijanovićke, ocijenivši kao uvredu.

Schmidt je rekao i da pismo Cvijanovićke „koje smo mogli pročitati ne poštuje ispravno činjenice i pravni okvir BiH”.

„Pozivam na više tačnosti”, rekao je Schmidt, dodavši da se radi o zlonamjernim i pogrešnim tumačenjima.

Visoki predstavnik je rekao da zvaničnici RS-a prijete otcjepljenjem, dodavši kako postoje svjesni napori da se dovede u pitanje mir i sigurnost.

Schmidt je podsjetio i na to da se Cvijanović priključila pozivima na blokadu administrativne linije entiteta.

Ambasador Rusije: Poziv za pomoć iz RS-a

Ruski ambasador u UN-u Vasily Nebenzya
Ruski ambasador u UN-u Vasily Nebenzya

Stajući na stranu entiteta Republike Srpske, ruski ambasador u UN-u Vasily Nebenzya je rekao kako je pismo Cvijanoviće odraz zabrinutosti srpskog naroda u BiH.

„Mi kao članovi Vijeća sigurnosti ne možemo ostati ravnodušni na ovaj poziv za pomoć”, rekao je Nebenzya.

Kao Cvijanović, ruski ambasador je kritikovao Schmidta u svom govoru.

On je rekao kako BiH ne doživljava kao suverenu državu: „Da budem iskren, teško je shvatiti da u 21. vijeku u srcu Evrope, kada imamo demokratski izabrane institucije, posljednja riječ, najveći autoritet je u rukama državljanina Njemačke koji se predstavlja kao visoki predstavnik.”

Zvaničnici entiteta RS, predvođeni liderom Miloradom Dodikom, boravili su skoro u Rusiji, odakle su zaprijetili „dramatičnim promjenama” u BiH uz ponavljanje priča o otcjepljenju.

Dodik, koji gaji dobre odnose sa predsjednikom Rusije, opravdava rusku invaziju na Ukrajinu. Neki analitičari su ranije za Glas Amerike rekli kako Dodik želi sebe prikazati kao najlojalnijeg Putinovog igrača na Balkanu, te opstruiše NATO put BiH.

Ambsador SAD: Dodik prijeti stabilnosti regiona

Zamjenik američke ambasadorice u UN-u Robert Wood govori na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o BiH
Zamjenik američke ambasadorice u UN-u Robert Wood govori na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o BiH

Današnja sjednica koju je inicirala Rusija je pokušaj da se Vijeće sigurnosti UN-a iskoristi za etnonacionalističku retoriku i prijetnju jedne strane, rekao je Robert Wood, zamjenik američke ambasadorice u UN-u.

„Mi pozivamo na izbjegavanje agende etnonacionalizma”, rekao je Wood.

Wood je rekao u govoru kako zvaničnici RS-a i Dodik, koji poriču genocid u Srebrenici, nešto je što zaista brine.

„Da budemo jasni, Srebrenica nije bila greška kao što on kaže. To je zaista utemljena činjenica”, rekao je Wood, dodavši kako su međunarodni sudovi utvrdili genocid u Srebrenici.

Američki predstavnik je rekao kako Dodik poduzima korake da potkopa državne institucije i redovno poziva na disoluciju BiH i da njegovo opasno postupanje i secesionistička retorika prijeti miru i stabilnosti regiona.

SAD će nastaviti sankcionisati one koji podržavaju Dodikovu politiku, kaže Wood.

On je rekao i da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visoskog predstavnika Schmidta.

Lagumdžija: Svrha sjednice je pritisak na povlačenje rezolucije o Srebrenici

Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija se obraća na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o BiH
Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija se obraća na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o BiH

Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija je rekao kako je jedina svrha ove sjednice da se izvrši pritisak na povlačenje reozlucije o Srebrenici, o kojoj će se glasati u Generalnoj skupštini UN-a.

Lagumdžija je naveo kako zvaničnici RS-a potkopavaju ustavno-pravni poredak BiH, ograničavaju slobodu okupljanja i izražvanja i podižu političke tenzije.

„Vladajuća koalicija RS-a počela je provoditi korake za potencijalno buduće otcjepljenje RS-a”, rekao je on.

Osvrčući se na kritike prema Schmidtu, Lagumdžija je dodao kako je Schmidt imenovan u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Za Rusiju je rekao da je pristrasna i da pismo Cvijanović koje je predstavljeno krši Daytonski sporazum.

Jenča: Pozitivna i negativna zapažanja

Pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča govori na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a
Pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča govori na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Prvi govornik, pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča u obraćanju je rekao kako je UN-ov, Odjel za politička i mirovna pitanja također je pozvan da izvijesti Vijeće sigurnosti o dešavanjima u BiH

„Od tada smo zapazili kako pozitivne tako i zabrinjavajuće stvari”, rekao je Jenča.

U govoru se osvrnuo na odluku Evropskog vijeća da otvori pristupne pregovore sa BiH, dodavši kako u političkom rukovodstvu postoji konsenzus da su evropske integracije najbolji put za stabilnu i prosperitetnu zemlju.

„Istovremeno, posljednjih mjeseci bili smo svjedoci radnji i izjava koje su u suprotnosti sa gore navedenim pozitivnim pomacima”, rekao je Jenča.

Jenča je spomenuo zapažanja specijalnih savjetnika generalnog sekretara za prevenciju genocida, koji su boravili u službenim posjetama BiH i regionu proteklih godina.

Primijetili su, kako je rekao, prijetnje secesionizmom, govor mržnje, poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca koje su osudili domaći i međunarodni sudovi.

Jenča je podsjetio na činjenicu da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde utvrdili su da su u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine počinjena djela genocida nad muslimanima BiH.

XS
SM
MD
LG