Linkovi

Ambasada SAD u BiH: Amerika neće mirno gledati Dodikove secesionističke poteze


Milorad Dodik pored zastave Bosne i Hercegovine
Milorad Dodik pored zastave Bosne i Hercegovine

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini javno se odredila prema novim secesionističkim izjavama i najavama Predsjednika entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika.

U objavi na mreži X, Ambasada upozorava da neće mirno gledati pokušaje secesije dijela BH teritorije, niti entitetsko oduzimanje državnih nadležnosti.

"Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u bi se oduzelo osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH. Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto", navodi ambasada u objavi.


"Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu. Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerirati. Republika

Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odvoji", stav je Ambasade, u sličnom obliku više puta i ranije iznošen.

Upozorenje dolazi nakon što je Milorad Dodik, iz Beograda, a nakon sastanka sa najvišim vrhom Srbije, slao uvrijedljive i ratoborne poruke, još jednom poričući genocid u Srebrenici i najavljujući blokadu institucija BiH.

Sastanak u Beogradu je potaknut diplomatskom inicijativom više zemalja u Ujedinjenim nacijama da se 11. juli rezolucijom proglasi Danom sjećanja na genocid. Odluka o tome očekuje se početkom maja u New Yorku.

Američka vlada u proteklih nekoliko godina više puta je javno upozoravala Milorada Dodika i njegove saradnike zbog anti-dejtonskog djelovanja.

Dodik, i više njegovih saradnika i članova porodice, su pod političkim i finansijskim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog korupcije i ugrožavanja mira u BiH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG