Linkovi

Američka ambasada: Jasan je krivac za političku krizu u Bosni i Hercegovini


Ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy
Ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini u izjavi navodi kako entitetski predsjednik Milorad Dodik troši mnogo vremena i energije kako bi krivicu za neuspjehe prebacio na druge.

„Svakome ko pomno prati dešavanja u BiH sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize u BiH i ko zaoštrava tenzije u zemlji. To nije međunarodna zajednica”, stoji u izjavi Ambasade. „Domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin Dodik, koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge.”

Dodik često koristi vulgaran rječnik kada govori o ambasadoru Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Michaelu Murphyju i drugim američkim zvaničnicima, ali i o visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

U jučerašnjoj izjavi na mreži X, Dodik je krivicu za „duboku krizu” u Bosni i Hercegovini označio „američke poslušnike” koji izvršavaju i sprovode odluke „osobe koja nelegalno boravi u Bosni i Hercegovini”, aludirajući na Schmidta, a „zato što je to Amerika tražila”.

Američka ambasada, Ured visokog predstavnika i drugi odbacuju Dodikove tvrdnje o nelegalnom imenovanju Schmidta.

Okrenut predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i drugim antizapadnim liderima, Dodik gotovo svakodnevno ponavlja ideju o otcjepljenju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Države, navodi se u izjavi, konstantno rade u ime naroda Bosne i Hercegovine i pozivaju političare da sprovedu reforme koje bi zemlju približile Evropskoj uniji i NATO-u.

„Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, stoji u izjavi.

Dodik i niz drugih zvaničnika entiteta Republika Srpska su pod američkim sankcijama zbog opstrukcije Daytonskog sporazuma i korupcije, kako je obrazloženo u odlukama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG