Linkovi

Dodik i Integral inženjering: Od poslovnog procvata do noćne more


Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik

Dok se Integral inženjering rapidno razvijao i dominirao u izgradnji, tužioci su istraživali da li je trenutni predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik bio odgovoran za pružanje povlaštenog položaja toj kompaniji za višemilionske poslove.

Više od decenije od obustave krivične istrage, pred ovom građevinskom kompanijom su ogromni poslovni problemi koji su posljedica, prema Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), povezanosti sa Dodikom.

Građevinska kompanija Integral inženjering itekako teško je pogođena američkim sankcijama nakon što su komercijalne banke počele da gase račune pojedincima i firmama koje su pod sankcijama SAD-a.

Dodika su SAD sankcionisale zbog potkopavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, prijetnje po sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine (BiH), ali i zbog korupcije.

Na listi sankcionisanih završili su i zvaničnici koji djelima podržavaju Dodikovu politiku, ali i kompanije koje su povezane sa aktuelnim predsjednikom RS-a i njegovom porodicom, među kojima i Integral inženjering koji u RS-u gradi ceste, autoputeve, mostove, građevine...

Za neke ekonomske stručnjake nema dileme kako će sankcije imati mnogo ozbiljniji efekat po RS nego što se misli, ako se nastavi sa dosadašnjom politikom.

„Dakle, ovo je samo po meni jedna prva faza, inicijalna poruka poslana prema Republici Srpskoj šta se ustvari može očekivati u budućnosti ako se bude nastavilo sa svim ovim političkim aktivnostima kako je to do sada bilo”, kaže za Glas Amerike ekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

Premijer RS-a Radovan Višković, koji također nalazi na listi sankcionisanih, zvuči optimistično na otvaranju prvog Međunarodnog sajma privrede Banjaluka Expo. Kako prenosi RTRS, Višković je rekao u srijedu na otvaranju sajma kako će ekonomski i drugi napadi na entitet RS proći bez uspjeha.

Jonathan Moore: Vjerujem da američke sankcije igraju važnu ulogu u stabilnosti BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović u izjavi za RTRS, nakon što su banke krenule gasiti račune sankcionisanim osobama i subjektima, rekla je: „Nama je jako veliki problem sa Integralom. To je naša najbolja i najveća kompanija u Republici Srpskoj koja se bavi izgradnjom puteva i tom niskogradnjom”.

Integral inženjering, fokusirana na niskogradnju i hidrogradnju, bila je angažovana na nekim od najznačajnijih i najvrijednijih projekata u entitetu RS, kao što je izgradnja autoputa Doboj - Banja Luka i izgradnja kompleksa Vlade RS-a

Pogledom na web stranicu ove kompanije mogu se vidjeti mnogi realizovani projekti, kao i aktuelni poput izgradnje autoputa Rača - Bijeljina, te izgradnje brze ceste Okučani - granica BiH, a za što su Hrvatske autoceste odbrale Integral inženjering.

Integral inženjering a.d. Laktaši, kako je naziv društva, čini i pet članica društva: Poslovna jedinica Integral Banja Luka, Poslovna jedinica Integral Sarajevo, Ogranak Integral inženjering Niš, Integral inženjering d.o.o. Beograd i Integral inženjering a.d. - Podružnica Zabok za građenje.

Prije više od deceniju, Integral inženjering i Dodik našli su se pod istragom zbog zloupotrebe položaja i drugih krivičnih djela.

Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), istragu je prvobitno otvorilo Tužilaštvo BiH nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 2009. podnijela izvještaj o zloupotrebi položaja, pranju novca i poreskoj utaji protiv Dodika i niza funkcionera, kao i protiv Stankovića i njegove supruge.

Prema izvještaju SIPA-e, budžet RS-a bio je oštećen za oko 115 miliona KM. Tužilaštvo BiH je razdvojilo predmet i dio poslalo tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS-a.

U konačnici, entitetski tužioci, kako su objasnili, usljed nedostatka dokaza obustavili su istragu protiv Dodika i još šest tadašnjih funkcionera zbog sumnje da su Integral inženjering stavljali u povlašten položaj kod izgradnje zgrada Vlade RS-a i RTRS-a, te dionice autoputa Gradiška – Banja Luka, prenio je tada CIN.

Državno tužilaštvo nikad nije ni podizalo optužnicu.

Danas, ova građevinska firma suočena je sa problemima u poslovanju zbog, kako je obrazloženo u odluci o sankcijama iz 2022, bliskosti njenog vlasnika Slobodana Stankovića sa Dodikom.

„I Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS-u zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS-a”, stoji u odluci o sankcijama.

Arhiv - Slobodan Stanković
Arhiv - Slobodan Stanković

Stanković je preminuo u februaru 2023. Opraštajući se od Stankovića, Dodik je na društvenoj mreži X naveo: „Njegovim odlaskom izgubili smo kao zajednica, ja sam izgubio velikog prijatelja.”

Od sankcionisanih zvaničnika, ali i građana često se moglo čuti kako američke sankcije i nemaju nekog efekta.

Ali, nedavna posjeta zamjenice pomoćnice sekretara za globalne poslove Ministarstva finansija SAD-a Anne Morris BiH preokrenula je takva shvatanja i uzdrmala RS.

Morris je izjavila da se banke izlažu sankcijama ako nastave obavljati transakcije u korist onih koji su na listi sankcionisanih.

Sa kakvim posljedicama se sada suočavaju kompanije, Hadžić kaže: „Da neće više uopšte moći poslovati na bilo koji način, da neće moći primati novac, plaćati obaveze. To će praktički značiti gašenje Integral inženjeringa na ovaj način ako se sve nastavi kako je do sada bilo.”

Integral inženjering kaže u pisanom odgovoru Glasu Amerike da su im neke banke veće zatvorile račune, a da su druge najavile tu mogućnost. Kažu da su još prošle godine, nakon smrti osnivača Stankovića, zatražili od Ministarstva finansija SAD-a da ih uklone sa liste sankcionisanih, ali da se to još nije dogodilo.

Objašnjavaju kako su trenutno angažovani na 11 projekata u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

„Mreža korisnika naših usluga, podugovarača, dobavljača roba, pružalaca usluga i slično uključuje oko 900 pravnih lica, od čega više od 500 iz cijele Bosne i Hercegovine sa više od 10.000 direktno angažovanih radnika”, rekli u kompaniji.

Efekti sankcija: Zvaničnici traže rješenje za plate, firme u ogromnin problemima
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Premijer RS-a Višković izjavio je prošle sedmice kako se radi na tome da kompanije i njhovi radnici prođu bez problema usljed gašenja bankovnih računa kompanijama.

„Našli smo rješenja, ali ona nisu za javnost, jer ne želimo da ponovo dovedemo te firme i radnike u probleme”, rekao je Višković, kako je prenio poslovni portal Capital.ba.

Za to vrijeme, Integral inženjering očekuje od vlasti RS-a i BiH omogućavanje normalnog poslovanja, a od Amerike uklanjanje sa „crne liste”.

Dodika su, bar kako javno kaže, priče o sankcijama počele smarati.

„Suvišna je svaka priča o sankcijama i pozivam sve da prestanu komentarisati bilo šta”, stoji u poruci na Dodikovom računu na X-u objavljenoj u utorak.

SAD su također sankcionisale Dodikovu djecu Igora i Goricu, kao i firme vlasništvu porodice Dodik.

Amina Bijelonja Muminović je doprinijela ovom izvještaju.
XS
SM
MD
LG