Linkovi

Schmidt o Dodikovim nedavnim potezima: Ne bih isključio da dio strategije dolazi direktno iz Moskve


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Visoki predstavnik u BiH upozorio je na sve veći utjecaj Rusije u toj balkanskoj zemlji usred sve većeg sukoba s Miloradom Dodikom, liderom bosanskih Srba kojeg podržava Moskva.

"Ne bismo trebali davati (Vladimiru Putinu) posljednju odluku... o tome da li Bosna i Hercegovina ima put ka evropskim integracijama", rekao je Christian Schmidt tokom ekskluzivnog intervjua za AFP ove sedmice.

"Ali mislim da bismo trebali prestati da sve proglašavamo normalnim... moramo se pozabaviti ovim."

Predsjednik Putin je prošlog mjeseca odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog, jednim od najviših ruskih odličja, tokom državne posjete lidera bosanskih Srba.

Scmidt i drugi upozorili su da veze s Moskvom rizikuju dalje rasplamsavanje tenzija u regionu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Ne bih isključio da dio strategije dolazi direktno iz Moskve", rekao je Schmidt o Dodikovim nedavnim potezima, osuđujući "antievropsko ponašanje lidera bosanskih Srba i njegove bliske odnose s Putinom".

Schmidtovi komentari dolaze sedmicama uoči sljedećeg sastanka Evropskog vijeća u Briselu, koji će vjerovatno biti posljednja prilika za otvaranje pregovora o članstvu u EU s BiH prije evropskih izbora u junu.

BiH je zvanični kandidat za članstvo u EU od 2022. godine, ali mora provesti niz velikih reformi prije nego što počne pristupne pregovore.

Do sada je BiH uspjela usvojiti zakon o borbi protiv pranja novca koji podržava Brisel, ali tek treba da se pozabavi osjetljivijim reformama pravosuđa.

XS
SM
MD
LG