Linkovi

Inzko podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u BiH


Valentin Inzko i Antonio Gutteres, fotografija medijima proslijeđena iz OHR-a.
Valentin Inzko i Antonio Gutteres, fotografija medijima proslijeđena iz OHR-a.

Izvještaj bi Vijeću sigurnosti krovne svjetske organizacije trebao objasniti stadij u kojem se BiH nalazi. Visoki predstavnik izvještaj podnosi svakih pola godine.

U saopćenju iz Ureda Visokog predstavnika za BiH navedeno je da se Valentin Inzko prije podnošenja izvještaja sastao sa generalnim sekretarom UN-a Antonio Gutteresom. Prvog čovjeka UN-a Inzko je, piše u saopćenju, upoznao sa dijelovima izvještaja.

„Tokom proteklih sedmica, jedan entitet je jednostrano poduzeo korake na uspostavljanju rezervnog sastava policije, što je izazvalo negativnu spiralu nepovjerenja koja za posljedicu ima produbljivanje podjela u BiH. Oni ne bi trebali nastaviti sa uspostavom rezervnog sastava policije, nego bi trebali započeti dijalog sa agencijama za provođenje zakona na državnom i na nivou Federacije BiH“, rekao je visoki predstavnik, navodi se u saopćenju OHR-a.

Tvrde i da je Inzko također naglasio potrebu da se politički lideri fokusiraju na okončanje procesa formiranja vlasti na svim nivoima nakon prošlih izbora, te da značajnije poboljšaju funkcionalnost BiH na državnom nivou, kada proces formiranja vlasti bude završen.

„Međunarodna zajednica očekuje da će novi organi vlasti biti formirani što prije. Najvažnije je to da BiH postane funkcionalnija i efikasnija. Osporavanje institucija na državnom nivou i priče o državnosti entiteta, otcjepljenju i crtanju novih granica moraju odmah prestati. Osim toga, pozivam nadležne vlasti da provedu preostale sudske presude, kao što su one Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugim predmetima, kao i odluke ustavnih sudova, a pogotovo one koje se odnose na jednakopravnost svih konstitutivnih naroda ili na sprečavanje diskriminacije Ostalih,“ rekao je visoki predstavnik.

Fokus bi trebao biti na pomirenju, vladavini prava, stabilnosti i prosperitetu, na dobrobit svih naroda i građana u BiH, stoji u pisanom saopćenju iz OHR-a.

Podnošenje izvještaja zakazano je za 14 sati, po vremenu u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG