Linkovi

Do 2030. prestati sa sječom šuma - dogovor lidera u Glasgowu


Premijer Izraela Naftali Bennett, britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Joe Biden razgovaraju tokom večernjeg prijema na samitu u klimi u Glasgowu.
Premijer Izraela Naftali Bennett, britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Joe Biden razgovaraju tokom večernjeg prijema na samitu u klimi u Glasgowu.

Više od stotinu lidera obećalo je na konferenciji UN o klimatskim promjenama u Glasgowu da če okončati sječu šuma i eroziju zemljišta do kraja decenije, kao i da će u pošumljavanje biti uloženo 19 milijardi dolara.

Zajedničko saopštenje poslije prvog dana samita COP26 podržali su Brazil, Indonezija, Demokratska Republika Kongo u kojima je oko 85 posto svjetskih šuma.

"Imamo priliku da okončamo ovu etapu historije u kojoj je čovjek osvajač prirode, i da umjesto toga postanemo njen staratelj", rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Šume upijaju oko 30 posto emitovanog ugljen dioksida, prema podacima Svjetskog centra za resurse, i sprječavaju zagrijavanje. Ali, taj prirodni štit polako nestaje.

Prema dogovoru, 12 zemalja, među kojima i Britanija, obavezale su se da će obezbjediti 12 milijardi dolara za pomoć zemljama u razvoju od 2021. do 2025.

Više od 5 milijardi dolara obezbjedile su privatne kompanije. Pojedini investitori su se obavezali da će do 2025. prestati da ulažu u poslove koji su povezani sa sječom šuma.

Pet zemalja, uključujući Britaniju, SAD i grupu humanitarnih organizacija, dogovorile su da obezbjede 1,7 milijardi dolara za starosjedioce u šumskim predjelima, koji najčešće i najbolje čuvaju šume.

Lideri su još dogovorili da i dalje rade na tome da ograniče zagrijavanje planete na najviše 1,5 stepeni Celzijusa. Naučnici kažu da su šume ključne da se taj cilj postigne.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG