Linkovi

UN: Sat otkucava, još samo osam godina da se prepolovi emisija gasova


Africa
Africa

Svijet se suočava sa katastrofalnim porastom temperature od najmanje 2,7 stepeni Celzijusa ako zemlje ostanu pri sadašnjim planovima u borbi protiv klimatskih promjena, navodi se u izvještaju UN, prenosi Guardian.

U publikaciji od utorka upozorava da će prema trenutnim ciljevima koje su utvrdile nacionalne vlade, emitovanje ugljen dioksida smanjiti za samo 7,5 odsto do 2030. godine, daleko manje od od 45 procenata za koje naučnici kažu da je potrebno za ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5C, što je cilj samita Cop26 koji počinje u Glazgovu ove nedelje.

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, opisao je nalaze kao „gromoglasni poziv za buđenje“ svjetskim liderima, dok su stručnjaci pozvali na drastičnu akciju protiv kompanija koje koriste fosilna goriva.

Iako je više od 100 zemalja obećalo da će dostići nulte emisije oko sredine vijeka, to, prema izvještaju UN, neće biti dovoljno da se spriječi klimatska katastrofa. Utvrđeno je da su mnoge nulte obaveze nejasne, i ako ih ne budu pratila drastična smanjenja emisija, u ovoj deceniji će doći do globalnog zagrijavanja potencijalno katastrofalnih razmjera.

Gutereš je rekao da zemlje gube ogromnu priliku da investiraju resurse za oporavak Covid-19 na održive načine koji štede planetu. “Dok se svjetski lideri pripremaju za Cop26, ovaj izvještaj je još jedan gromoglasan poziv za buđenje. Koliko nam je potrebno?" kazao je Gutereš.

Inger Andersen, izvršni direktor Programa UN za životnu sredinu (Unep), koji je sačinio izvještaj, rekla je da klimatske promjene više nisu problem budućnosti.

“To je sadašnji problem. Da bismo imali šansu da ograničimo globalno zagrijavanje na 1,5C, imamo osam godina da skoro prepolovimo emisije gasova staklene bašte: osam godina da napravimo planove, postavimo politike, primijenimo ih i na kraju ostvarimo smanjenja. Sat glasno otkucava.”

Emisije gasova su pale za oko 5,4 odsto prošle godine tokom izolacije zbog Covid-a, navodi se u izvještaju, ali samo oko petine sredstava na ekonomski oporavak je usmjereno u napore da se smanji emitovanje ugljen dioksida.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG