Linkovi

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije: Koronavirus ima potencijal da preraste u pandemiju


Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Epidemija koronavirusa dostigla je presudnu tačku, izjavio je u Ženevi Tedros Adhanom Ghebreyesus​, direktor Sjvetske zdravstvene organizacije. On je od država svijeta zatražio da udvostruče napore u suzbijanju širenja koronavirusa, objavila je agencija Reuters.

“Virus ima potencijal da preraste u pandemiju, ali sada nije vrijeme za strah. Vrijeme je za stupanje u akciju, spriječavanje zaraze i spašavanje života”, rekao je Ghebreyesus​ u obraćanju novinarima.

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštili su da blisko sarađuju sa organizatorima Olimpijskih igara u Tokiju – dodavši da za sada nema razgovora o odlaganju te manifestacije koja se održava u julu 2020.

Prema najsvježijim potvrđenim podacima broj potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Kini je 78.190, dok je preminulih 2.800. Po smrtnosti slijede Iran (19), Južna Koreja (12) i Italija (11).

Svjetska zdravstvena organizacija je u utorak saopštila da širenje koronavirusa još nije ispunilo kriterijume za proglašenje pandemije, ali i upozorila da je pandemija moguća i da države treba da se pripreme.

U Sjedinjenim Državama registrovano je 57 slučajeva, a predsjednik Donald Trump imenovao potpredsjednika Mikea Pencea za koordinatora akvitnosti na državnom nivou u borbi protiv koronavirusa. Obojica državnika izjavila su da je rizik od zaraze po američke građane, kako su naveli, veoma nizak.

Prvi slučajevi koronavirusa potvrđeni su u Hrvatskoj i Austriji državama čiji su krizni štabovi u pripravnosti. U Makedoniji je od tri prijavljena – potvrđen jedan slučaj koronavirusa.

Prva osoba oboljela od virusa identifikovana je u kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019. godine. Odatle se virus proširio do trenutnih razmjera.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG