Linkovi

Kineski državljani nisu zaraženi koronavirusom


Sebija Izetbegović
Sebija Izetbegović

Obavljeni testovi su pokazali da trojica kineskih državljana nisu zaraženi koronavirusom, potvrđeno je za N1 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Tri kineska državljanina dovedena su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zbog simptoma prehlade te su im urađeni testovi i do večeras će biti poznato da li su pozitivni na koronavirus, kazala je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović na vanrednoj konferenciji za medije.

„Turisti iz Kine su smješteni na KCUS te, urađeni su im testovi i do večeras će biti poznato da li imaju simptome koronavirusa. Oni su bili smješteni u objektu u naselju Dobrinja. Također nas brinu djeca iz Osnovne škole Grbavica II koja su došla iz Milana“, kazala je Izetbegović te istaknula kako građani nemaju razloga za paniku.

Prema njenim riječima, ljekari i osoblje KCUS-a su vrlo iznenađeni reakcijom javnosti te očekuju reakcije Kantonalnog i Federalnog ministarstva zdravstva.

„Očekujemo njihovu reakciju, a najprije nabavku adekvatne opreme. Ovo je trenutak kada trebamo komunikaciju svesti na minimum, koronavirus se prenosi pretjerano bliskim kontaktom i o tome trebamo voditi računa. Osoblje KCUS-a je na prvoj liniji, ali nemamo pretjeran strah zbog novonastale situacije u svijetu i regiji. Nosit ćemo se sa situacijaom i nema potrebe za pretjeranom panikom. Opremu treba promptno nabaviti. Imamo određeni broj respiratora koji može pomoći osobama s respiratornim problemima. Treba nam oprema i mi moramo braniti stanovništvo od bolesti i ne zanima nas čija je to nadležnost. Koronavirus nije pred vratima, on je već tu. Klinički centar je već mobilan, svi smo se prestrojili i znamo šta trebamo raditi. Sve 'hladne slučajeve' ćemo skinuti s programa operacije i uradit ćemo sve da se zbrinu hitni slučajevi i eventualno pacijenti s koronavirusom. Za sada nema nijedan pozitivan slučaj, ali smo spremni i to javnost treba znati“, naglasila je direktorica KCUS-a.

Prokomentirala je i navode kako najveća zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini još uvijek nema izolatorij za eventualno zaražene pacijente od koronavirusa te istaknula kako to nije obaveza KCUS-a već Ministarstva zdravstva KS-a i Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

„Pripremili smo prostor u Klinici za plućne bolesti Podhrastovi, jer je to adekvatno i jedino mjesto odakle ljudi ne mogu izlaziti i eventualno zaraziti nekoga drugog. Također smo oformili specijalne timove i sve aparate prenijeli na tu kliniku gdje je na raspolaganju 20 kreveta“, naglasila je Izetbegović te podcrtala kako je potrebno da se sve zdravstvene institucije uključe u rješenje ovoga problema.

Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a i član Kriznog štaba smatra kako građani trenutno nisu u opasnosti, ali da je neminovno da će koronavirus doći u BiH.

„Nekoliko sedmica traju pripreme, a sinoć smo saznali za tri kineska državljanina koja su došli iz regije koja nije pogođena koronavirusom i oni su pod stalnim epidemiološkim nadzorom. Za koronavirus trenutno nema jasno definisane terapije i lijekovi su eksperimentalnoj fazi“, izjavio je Baljić.

Iz KCUS-a su naglasili kako trenutno imaju dovoljnu količinu jednokratne opreme, ali da će biti potrebno više ako se ustanove slučajevi eventualne zaraze.

Danas je zbog pravljena izolatorija za eventualno ugrožene pacijente od koronavirusa iz Klinike za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu počelo prebacivanje pacijenata u prostorije gdje je nekada bila smještena hirurgija.

XS
SM
MD
LG