Linkovi

Trump: SAD su pripravne za svaki mogući scenarij u slučaju da se coronavirus proširi


Predsjednik Donald Trump

Predsjednik je naglasio da prvobitno oboljelih u Americi praktički ima 15 - međutim, ukupan broj Amerikanaca se popeo na 60 jer je Washington evakuirao i vratio u zemlju državljane koji su se zarazili na kružeću Diamond Princess u Japanu.

javascript:void('Delete%20Placeholder')Večeras se predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump obratio američkom narodu kako bi saopćio da su zdravlje i bezbjednost Amerikanaca apsolutni prioritet administracije, te da je vlada učinila sve, i nastavlja činiti, kako bi rizik od obolijevanja u Sjedinjenim Državama ostao na vrlo niskom nivou - kakav je trenutno.

Predsjednik, u pratnji potpredsjednika Mike Pencea, i okružen najvišim američkim zvaničnicima iz oblasti zdravstva i najvećim stručnjacima iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) je potvrdio da je broj zaraženih kojima je bolest detektirana u Americi 15, tri oboljela su američki državljani koji su prije nekoliko nedjelja evakuirani iz Wuhana u Kini, a 45 oboljelih Amerikanaca se zarazilo na kruzeru Diamond Princess, koji je bio izoliran u japanskoj luci.

Diamond Princess
Diamond Princess

Oni su, već bolesni, evakuirani i vraćeni u Sjedinjene Države i nalaze se, kao i ostali zaraženi, u medicinskoj izolaciji. Predsjednik je naglasio da mu je na brifingu prije obraćanja narodu, rečeno da se veći broj od prvobitnih 15 bolesnika u Americi, oporavio ili se oporavlja i u stabilnom je stanju. Do sada niti jedan od zaraženih u Americi nije umro.

Čelnik američkog ministarstva zdravlja i socijalnih usluga, Alex Azar, je naglasio da su rane akcije administracije predsjednika Trumpa - iako kritizirane tada kada su poduzete - u stvari spriječile ozbiljnije širenje zaraze virusom korona.

Administracije je naime prije više od mjesec dana donijela odluku da svi putnici iz pogođenih zemalja, prvenstveno Kine, moraju u 15-dnevni karantin, a svi avioni koji su stizali iz najteže pogođenih područja u Kini, su slijetali na nekoliko aerodroma na kojima je bila uspostavljena posebna procedura za ulazak putnika iz tih područja u Ameriku.

Doktor Anne Schuchat, liječnica i naučnica koju je Bijela kuća postavila kao vezu u Centru za kontrolu bolesti, naglasila je da je vrlo vjerovatno da će u Americi broj oboljelih porasti, iako je neizvjesno kada će se to dogoditi, i u kojoj mjeri bi se bolest mogla proširiti.

Dr. Anne Schuchat
Dr. Anne Schuchat

Ona je također podsjetila da je u velikom broju slučajeva bolest relativno blaga, te ponovila da su sve institucije u zemlji u potpunosti koordinirane kako bi se moguća epidemija savladala i ograničila koliko god je moguće.

Schuchat je pozvala univerzitete i škole, velike kompanije i slično, da jednostavno planove za ovakve situacije, koji svakako postoje, pogotovo u američkom obrazovnom sistemu, sada revidiraju, i da budu pripravni, da se organiziraju dok još uvijek ima vremena jer je nivo opasnosti zaraze trenutno vrlo mali.

Doktor Anthony Fauci, čelnik Nacionalnog instituta za alergiju i infektivne bolesti, i jedan od najpoznatijih infektologa i stručnjaka za HIV/AIDS u svijetu, rekao je da vakcina za novi virus, iako proizvedena, mora proći kroz posebne faze testiranja, tako da ne treba računati da će biti u općoj upotrebi prije nego prođe najmanje godinu dana.

Fauci je međutim naglasio da će ovaj virus, moguće je, kao i drugi virusi, imati ciklična pojavljivanja, tako da će vakcina biti na raspolaganju za eventualni sezonski val naredne godine.

Putnici napuštaju aerodrom u Los Angelesu po dolasku iz Šangaja, 26. januara 2020. (Foto: Reuters/Ringo Chiu)
Putnici napuštaju aerodrom u Los Angelesu po dolasku iz Šangaja, 26. januara 2020. (Foto: Reuters/Ringo Chiu)

Predsjednik je od Kongresa zatražio dvije i pol milijarde dolara za sve dodatno sto je potrebno kako bi zemlja mogla biti u potpunosti spremna za svaki, i najgori scenarij, međutim, Kongres je ponudio više, a čelnik demokrata Chuck Schumer naglasio da je potrebno odvojiti i do osam milijardi dolara. Trump je večeras rekao da će vlada uzeti koliko god Kongres odobri, i usmjeriti fondove gdje su najpotrebniji, kako bi se zemlja nosila s eventualnom zdravstvenom krizom.

Predsjednik Trump je objavio da na čelo vladinog Task Force-a za borbu protiv eventualne epidemije postavlja potpredsjednika Mike Pencea, koji će iza sebe imati kompletan tim najvećih američkih stručnjaka za infektivne bolesti.

XS
SM
MD
LG