Linkovi

Dezinformacije o korona virusu kao ključ ruskog i kineskog uticaja


Ključ ruskog i kineskog uticaja na Zapadnom Balkanu je plasiranje dezinformacija i to je tekući problem, rekao je Philip Reeker, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju.

Odgovarajući na pitanja novinara o ruskom i kineskom uticaju tokom pandemije bolesti COVID-19, Reeker je u telefonskom brifingu rekao da se Zapadni Balkan i jugoistočna Evropa sve više posmatraju kao „koherentno strateško mjesto gdje su građani pokazali zapadnu i evropsku orijentaciju“, i izrazio uvjerenje da države i narodi Zapadnog Balkana „sami stvaraju svoje izbore i ciljeve“.

Na uticaj Kine i Rusije u regionu ukazuju u brojne međunarodne institucije, a u izvještaju Freedom House koji je objavljen 6. maja, konstatuje se da Kina pokazuje slične afinitete prema tranzicionim državama kao i Rusija.

“Tranzicione države dokumentovano su već dugo pod uticajem agresivne spoljne politike Rusije, čiji je cilj destabilizacija transatlantskog saveza i ponovno uspostavljanje onoga što on smatra ‘sferom uticaja’. Ipak, posljednjih godina predsjednik Kine, Xi Jinping, nije bio ništa manje aktivan u promociji ciljeva svoje spoljne politike. Iako je međunarodni angažman Kine često manje direktno konfrontiran od ruskog, on ipak ima podmukli uticaj na razvoj i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu koji se protežu od centralne Evrope do centralne Azije”, piše u izvještaju Freedom Housea.

Vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Philip Reeker (Foto: AP/Boris Grdanoski)
Vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Philip Reeker (Foto: AP/Boris Grdanoski)

Reeker je odgovarajući na pitanje novinara naglasio da se 75 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata svijet suočava sa drugačijom vrstom neprijatelja - virusom, te da je transatlantska saradnja koja je tokom decenija uspostavljena pomogla da zapadni saveznici zajedno odgovore na izazove pandemije, uključujući povratak građana kućama i razmjenu informacija i zdravstvenih resursa.

„Važno je da naglasimo da i uprkos pandemiji mi nastavljamo da unapređujemo transatlantske odnose i da nastavljamo sa našom agendom“, rekao je Reeker i kao primjer naveo nedavno pristupanje Sjeverne Makedonije NATO i pozitivan stav Evropske unije (EU) prema otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

„Gledajući širu sliku, istorija koju smo stvarali se nastavlja i pažljivo ćemo koordinirati i ekonomski odgovor na krizu i oživljavanje naših ekonomija“, istakao je on.

Posebno je naglasio da je upotrijebio riječ „istorija“, jer je bilo napora da se „izvrši revizija istorije i istorijskih narativa naročito od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina“.

„Kada vidimo šta se dešava sa korona virusom, primjećujemo da nedostatak transparentnosti ostavlja mjesto za nastanak dezinformacija i reviziju narativa“, dodao je Reeker.

Koje su lažne vijesti o korona virusu?

Lea Gabrielle, specijalna izaslanica i koordinatorica Global Engagement Centre (GCI) koji se u SAD bavi proučavanjem strane propagande, istakla je da su tokom globalne zdravstvene krize izazvane zarazom COVID-19 ozbiljna prijetnja dezinformacije i propagandne kampanje kojima rukovode strani akteri, a kojima se unosi strah i konfuzija među građane.

„Vidjeli smo da postoje države koje dezinformacije koriste kao oružje, i ne oklijevaju da to rade čak i u najosjetljivijim trenucima, kao sada kada pokušavamo da odgovorimo na ovaj zajednički izazov“, rekla je ona.

Navodeći primjere ruske mreže dezinformacija, koju pomaže Kremlj u cilju destabilizacije spoljnih aktera, Gabrielle je istakla da su od izbijanja pandemije COVID-19 plasirani lažni narativi da je korona virus biološko oružje Sjedinjenih Država i da je pandemija dio zavjere kojom zapadne vlade pokušavaju da povećaju kontrolu nad stanovništvom.

Takođe, naglašavala se uloga Rusije i Kine kao globalnih lidera u odgovoru na pandemiju, dok su EU, NATO i SAD predstavljeni kao „nemoćni ili nezainteresovani“ da odgovore na krizu.

„Postoji velika vjerovatnoća da će ruski sistem dezinformacija raditi na potkopavanju povjerenja u djelotvornost vakcine protiv COVID-19 kada ona postane dostupna. To smo mogli da vidimo i u prošlosti, i vjerovatno će se služiti taktikom širenja lažnih podataka i pojačavanja lokalnih glasova koji podstiču teorije zavjere“, istakla je Gabrielle.

Podsjetila je i na primjere teorija zavjere o zika virusu, eboli, kao i o 5G mreži, i naglasila da su neke od tih teorija plasirali provladini mediji u Rusiji, ali i najviši državni zvaničnici.

Kineske teorije zavjere

Kada je riječ o propagandnoj kampanji kojom rukovodi Kina, Gabrielle je objasnila da je ranije postojala „ograničena dokumentacija“ o korištenju botova, trolova i drugih „taktika u ruskom stilu dezinformisanja inostrane javnosti“ od strane kineske vladajuće Komunističke partije.

„Ali, tokom COVID-19 krize naglašeno je koliko je daleko spremna da Komunistička partija u pokušaju da kontroliše globalni narativ“, rekla je Gabrielle.

Podsjetila je da Komunistička partija u Kini decenijama kontroliše informacije unutar države, te da se cenzura i utišavanje informacija koje do kineske javnosti dopiru spolja sada poklapaju sa naporima vlasti da podstaknu propagandu i širenje dezinformacija i putem globalnih platformi i društvenih mreža, čak i onih koje su blokirane u Kini.

„Sada vidimo napore Pekinga da plasira oprečne teorije o korona virusu koje imaju namjeru da rašire sumnju, da odbace eventualnu krivicu vlasti, ali i da kreiraju ideju da možda neće biti moguće da se sazna istina. Kina takođe pokušava da progura narativ da je superiornija u odnosu na Zapad u odgovoru na zdravstvenu krizu“, navela je Gabrielle.

Prema njenim riječima, cilj Komunističke partije je da se Kina predstavi kao „model za druge države“ tokom pandemije, izostavljajući činjenice o nedostatku informacija u Kini o porijeklu i širenju virusa, te da preoblikuje globalni narativ o kineskom državnom uređenju.

Odnos SAD prema SZO

Osvrćući se na odluku SAD da privremeno obustavi finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Philip Reeker je rekao da su sredstva suspendovana dok se vrši revizija rada SZO, te da je to odgovoran čin jer SAD moraju biti sigurne „da će njihov i novac svih drugih država biti upotrijebljen na ispravan način“ i tokom pandemije COVID-19 i u budućnosti.

„Vrijedi podsjetiti ljude da je i samo rukovodstvo SZO priznalo da ima prostora za poboljšanje, mislim da je to bio termin koji su koristili, i oni su otvoreno razgovarali u kontekstu šire reforme SZO, o potrebi zemalja članica da SZO bude odgovorna. Dakle, sigurno se slažemo sa tim. I to je ono ka čemu je naša revizija usmjerena“, istakao je on.

Dodao je da su Sjedinjene Države u svakodnevnom kontaktu sa partnerima iz EU.

„Vjerujemo da treba nastaviti istraživanje porijekla ovog virusa i pandemije. Još uvek nemamo potpuni pristup informacijama i transparentnost Komunističke partije u Kini. To će biti važno i neophodno. Mislim da će SAD i EU i dalje biti najbliži partneri. Moramo da iskoristimo svaki kanal povezivanja na svim nivoima da bismo se nosili sa ovim izazovom. U proteklih 75 godina naporno smo radili u izgradnji institucija i stvaranju mogućnosti i liderstva koje imamo“, naglasio je Reeker.

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju je istakao da će Sjedinjene Države nastaviti da daju najveći doprinos globalnoj zdravstvenoj sigurnosti, te da je u protekle dvije decenije za jačanje globalnog zdravstvenog sistema izdvojeno 140 milijardi dolara.

„Od izbijanja epidemije, američka vlada je opredijelila više od 775 miliona dolara za borbu protiv korona virusa. Amerikanci ne obezbjeđuju pomoć samo kroz državne fondove, već i kroz brojne humanitarne organizacije“, rekao je Reeker i dodao da SAD zajedno sa evropskim partnerima ulažu značajna sredstva u razvoj vakcine protiv COVID-19.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG