Linkovi

Lažne vijesti o COVID-19 ugrožavaju javno zdravlje


Eksperti EU koji se bave dezinformacijama tvrde da lažne vijesti oko korona virusa koje se šire svijetom mogu imati štetne posljedice po javno zdravlje i efikasnu komunikaciju o krizi.

Posebno tijelo EU koje se bavi dezinformacijama (EUvsDisinfo) aktivno se bavi lažnim vijestima koje kruže oko virusa COVID-19. Prema posljednjoj analizi, ni zemlje EU nisu imune od širenja lažnih informacija.

Širenje lažnih vijesti, prema konstataciji evropskih eksperata, cilja "ranjive manjine" i nastoji da podstiče nepovjerenje u sposobnost demokratskih institucija. Takođe se zaključuje da neke države i tamošnji političari koriste krizu kako bi unaprijedili geopolitičke interese, "često direktnim osporavanjem kredibiliteta Evropske unije i njenih partnera".

U trendu narativ - EU okreće leđa regionu

Eksperti EU su na Zapadnom Balkanu, primjetili "neviđenu količinu dezinformacija" i teorija zavjere o virusu "koje je stvorio čovjek" kao i "čudesnim lijekovima" sa potencijalno razarajućim efektima na javno zdravlje i socijalnu koheziju.

U zemljama regiona, tvrdi se da mediji nastavljaju sa trendom teorija zavjere koje sugerišu da je korona virus "biološko oružje Sjedinjenih Američkih Država ili izgovor za stranu invaziju".

EUvsDisinfo poručuje da je kriza nastala zbog COVID-19 "povezana sa postojećim narativom da EU 'okreće leđa' Zapadnom Balkanu". Prema ovdašnjim stručnjacima, širenjem ovih dezinformacija se nastoji da se diskredituje EU.

Narativ prokremaljskih medija oko toga da "EU ne može da se riješi pandemije i da će se raspasti", se promoviše kako u državama članicama EU, tako i u zemljama Zapadnog Balkana.

Teorija da "EU koristi krizu kako bi unaprijedila svoje interese" je takođe prisutna u medijima u regionu, doduše u manjoj mjeri. Evropski eksperti su primjetili da je ova teorija prisutna u kosovskim medijima, gdje se stiče ideja da "kriza otkriva prosrpsku pristrasnost Evropske unije".

U posljednjoj analizi EUvsDisinfo se spominje, između ostalog, slučaj Crne Gore, gdje se hitne mjere vlade predstavljaju kao ciljanje na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Situacija u EU

EUvsDisinfo tvrdi da se u državama članicama EU u društvenim medijima šire dezinformacije i lažni zdravstveni savjeti oko COVID-19. Kako tvrde briselski eksperti, ovo je u suprotnosti sa zvaničnim uputstvima Svjetske zdravstvene organizacije i unutrašnjim politikama mrežnih platformi.

"Na primjer, Sputnik Deutschland promoviše tvrdnju na Facebooku i Twitteru da 'pranje ruku ne pomaže'. Dokazi pokazuju da internetske platforme i dalje unovčavaju teorije dezinformacija i zavjere vezane za COVID-19", stoji u analizi EUvsDisinfo.

Inače, sve ozbiljniji problemi širenja dezinformacija oko COVID-19 je razlog zašto je Evropska komisija je na zvaničnoj internet stranici pokrenula poseban odjeljak koji se bavi odgovorima na sva relevantna pitanja oko korona virusa. Predsjednica ove institucije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) se utorak (31. marta) obratila javnosti kako bi građane upozorila na opasnost lažnih vijesti oko korona virusa.

Više od 150 slučajeva lažnih vijesti iz Rusije

U protekla dva mjeseca je EuvsDisinfo zabilježila više od 150 slučajeva prokremaljskih dezinformacija oko COVID-19.

"Ruski mediji koji su pod državnom kontrolom premjestili su fokus kako bi naglasili spremnost Rusije za borbu protiv epidemije", stoji u analizi i podvlači da je u prokremaljskim medijima, ruska pomoć Italiji bila "obimno pokrivena".

Analiza objašnjava kako na socijalnim mrežama kruže video zapisi na italijanskom jeziku koji prikazuju pojedince kako zamjenjuju zastavu EU ruskom zastavom ili prikazuju ruska vojna vozila na italijanskim ulicama.

Rusko-kineska "veza"

U prokremaljskim medijima jača se narativ da su Rusija i Kina "odgovorne moći". Ruski izvori dezinformacija, kako se tvrdi, opisuju kineski "globalni projekat" kao superioran u odnosu na EU.

"Kineski kanali medija i društvenih medija koji su pod kontrolom države snažno su promovisali ideju da je kineski model superiorniji u rješavanju problema COVID-19, istovremeno ističući globalne izraze zahvalnosti za isporuku kineske pomoći, uključujući onu Italiji", stoji u analizi EuvsDisinfo, u kojoj se citiraju mnogi stručnjaci koji tvrde da je, pored stvaranja boljeg međunarodnog imidža, ​cilj Kine i "održavanje socijalne stabilnosti kod kuće".

Evropski eksperti su primjetili da u kineskom informativnom prostoru postoje pokušaji da se sugeriše da je virus u regionu Vuhan (Wuhan) doveo američko vojno osoblje, ili da je možda porijeklom iz Italije.

Državni mediji kao i vladini zvaničnici u Kini promovišu nedokazane teorije o porijeklu COVID-19, a ističe se zahvalnost koju neki EU lideri izražavaju Kini, kao odgovor na kinesku pomoć, stoji u analizi EUvsDisinfo.

(Ne)uspješna samodisciplina online platformi

Analiza EuvsDisinfo zaključuje da su sve online platforme nastavile sa naporima da povećaju vidljivost Svjetske zdravstvene organizacije i ostalih nadležnih zdravstvenih organizacija.

"U neviđenom potezu, sve glavne platforme prilagodile su svoju politiku sadržaja kao odgovor na COVID-19", stoji u objavljenoj analizi. Kao primjer se spominje socijalna mreža Facebook gde je objavljeno da će ukloniti sve "tvrdnje koje su osmišljene da obeshrabruju liječenje ili preduzimanje odgovarajućih mjera predostrožnosti".

Ipak, u ovoj analizi se upozorava da postoje i izazovi oko novih ograničenja sadržaja, posebno u pogledu transparentnosti obrazloženja i primjene pravila.

"Glavne platforme nastavljaju da unovčavaju dezinformacije i štetni sadržaj o pandemiji (uključujući i pro-kremljinske web sajtove koje sadrže dezinformacije), tako što dozvoljavaju oglase na web stranicama koje lažno predstavljaju migrante kao uzrok virusa; promovišu lažne lijekove ili šire teorije zavjere o virusu, stoji u analizi EuvsDisinfo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG