Linkovi

Davora Dragičevića, oca koji traži istinu za sina, policija tereti za „pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja RS”


Davor Dragičević daje izjavu za medije, Banja Luka, 26. decembar 2018.
Davor Dragičević daje izjavu za medije, Banja Luka, 26. decembar 2018.

Iz banjalučke policije danas stiže vijest da Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, terete za krivično djelo „pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja RS”. Prije nešto manje od mjesec dana, MUP RS se obrušio na pokret Pravda za Davida kako bi im zabranio okupljanje.

Iako su u šturom saopštenju navedeni samo inicijali i naziv krivičnog djela, mediji navode da su uz Davora Dragičevića osumnjičeni Draško Stanivukovića, opozicioni poslanik u Narodnoj skupštini RS i Željko Dabić, član grupe Pravda za Davida.

Na Facebook grupi Pravda za Davida prenijeta je izjava Davora Dragičevića u kojoj navodi da ga montirani procesi ne zanimaju.

Izvještaj o, kako to navode u policiji, počinjenom krivičnom djelu protiv Dragičevića, Stanivukovića i Dabića policija je dostavila Republičkom javnom tužilaštvu.

Dragičević je posljednji put u Banja Luci viđen 30. decembra nakon protestne šetnje grupe Pravda za Davida.

Niko nije znao šta se sa njim dešava do 7. januara, kada je sa nepoznate lokacije poslao video poruku u kojoj kaže da nije pobjegao već da se sklonio, postavljajući zahtjev da istragu o ubistvu njegovog sina treba preuzeti Tužilaštvo BiH.

„Morate shvatiti da ovo više nije borba za Davida, već borba za sve nas, svu našu djecu. Davida mog nema, nikad ga ja više vidjeti neću. Zavjetovao sam se na grobu, ako sad ne istrajemo pobiće nas sistem. To je sistem od kojeg 10 mjeseci tražim samo da radi svoj posao”, poručio je između ostalog Davor Dragičević.

Krajem prošlog mjeseca policija RS odlučno je krenula da rastjera članove grupe Pravda za Davida sa Trga Krajine u Banja Luci, zabranjajući bilo kakva okupljanja.

Policijske akcije praćene su i hapšenjima članova grupe Pravda za Davida, ali i samog Davora Dragičevića i Suzane Radanović, Davidove majke.

Policijska represija nije ugasila pokret, a članovi grupe Pravda za Davida počeli su se okupljati u crkvi Hrista Spasitelja u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG