Linkovi

Indijski soj koronavirusa 40 odsto zarazniji od britanskog


Vakcina je efikasna i protiv indijskog soja virusa, kaže britanski minsitar zdravlja
Vakcina je efikasna i protiv indijskog soja virusa, kaže britanski minsitar zdravlja

Delta varijanta koronavirusa, odnosno indijski soj, 40 posto je zarazniji od alfa varijante registrovane u Britaniji, rekao je tamošnji ministar zdravlja.

Met Henkok je istakao da je delta varijatna sada dominantna u zemlji i da je češća od alfa varijante pronađene u Kentu, kao i da je moguće da to ugrozi planove za otvaranje 21. juna.

Naglasio je da je važno da se Britanci vakcinišu i rekao da podaci pokazuju da je vakcina efikasna i protiv indijske varijante virusa.

U Ujedinjenom kraljevstvu je kompletno vakcinisano 40 odsto punoljetnih, a broj oboljelih je drastično opao otkako je počela vakcinacija.

Grupa američkih senatora iz obje stranke, demokrate Kristofer Kuns i Temi Dakvort i republikanac Den Saliven, otputovali su na Tajvan, u kojem raste broj novozaraženih.

Tamo je vakcinisano samo 3 odsto ljudi, a zvaničnici kažu da je to zato što im Kina blokira pristup vakcinama.

Senatori su potvrdili da će SAD Tajvanu donirati 750 hiljada vakcina. Bijela kuća se obavezala da će vakcine davati zemljama kojima su potrebne.

Prema podacima univerziteta Džons Hopkins, u nedjelju dostignut broj od 173 miliona zaraženih koronavirusom, a umrlo je 4 miliona ljudi.

Indija je u protekla 24 sata prijavila 114.460 novozaraženih, što je najmanje u proteklih 60 dana. Umrlo je 2.677 osoba, najmanje u protekla 42 dana. Ali, eksperti kažu da ti brojevi možda nisu tačni i da u Indiji oboljeva i umire mnogo više ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG