Linkovi

Indija naručila 300 miliona neodobrenih vakcina protiv COVID-a 19


Žena dobija Covishield vakcinu koju su proizveli Oxford i Astra Zeneca, Indija, 27. maj 2021.
Žena dobija Covishield vakcinu koju su proizveli Oxford i Astra Zeneca, Indija, 27. maj 2021.

Indija je naručila 300 miliona doza neodobrenih vakcina protiv korona virusa usred razornog drugog talasa pandemije.

Neimenovana vakcina indijske firme Biological E je u trećoj fazi ispitivanja i pokazala je "obećavajuće rezultate" u prve dvije faze testiranja, navela je savezna vlada.

Nalog od 206 miliona dolara prvi je koji je Indija potpisala za vakcine koje nisu dobile odobrenje za hitne slučajeve.

Ovaj potez je uslijedio dok se država bori da ubrza poces vakcinacije stanovništva.

Indija je do sada primijenila nešto više od 220 miliona vakcina, iako veći dio od 1,4 milijarde stanovnika sada ispunjava uslove za vakcinu. Manje od 10% zemlje primilo je barem jednu dozu vakcine, uglavnom zbog velikog nedostatka doza.

Iako je broj zaraženih COVID-om 19 u padu, Indija i dalje dnevno bilježi oko 100.000 novoinficiranih. Do sada je evidentirano više od 340.000 smrtnih slučajeva, ali stručnjaci da te brojke ne pokazuju realno stanje.

Indijska savezna vlada, koju predvodi premijer Narendra Modi, kritikovana je zbog toga što nije naručila veće narudžbe vakcina ni kod indijskih, ni kod stranih proizvođača cjepiva.

Indija trenutno koristi tri vakcine - Covishield, koje proizvodi Indijski serumski institut (SII), i Covaxin, koji je razvila indijska firma Bharat Biotech i vladino Indijsko vijeće za medicinska istraživanja, te Sputnik V, koji razvija moskovski Institut Gamaleya.

U poređenju sa pojedinačnom porudžbinom kompanije Biological E za 300 miliona doza, Indija je između januara i maja osigurala oko 350 miliona doza i iz Covishielda i iz Covaxina.

Indijski regulator za lijekove dao je hitnu dozvolu za Covaxin u januaru prije završetka ispitivanja, a podaci o njegovoj djelotvornosti se tek trebaju objaviti.

Vlada kaže da će vakcina Biological E "vjerovatno biti dostupna u sljedećih nekoliko mjeseci".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG