Linkovi

Testiranje lijeka za COVID19 u kompaniji Eli Lilly pauzirano zbog sigurnosnih razloga


FILE - In this May 2020 photo provided by Eli Lilly, a researcher tests possible COVID-19 antibodies in a laboratory in Indianapolis. (David Morrison/Eli Lilly via AP, File)
FILE - In this May 2020 photo provided by Eli Lilly, a researcher tests possible COVID-19 antibodies in a laboratory in Indianapolis. (David Morrison/Eli Lilly via AP, File)

Još jedna farmaceutska komapnija zaustavila je testiranje eksperimentalnog liječenja COVID-19 zbog sigurnosnih razloga.

Američki Eli Lilly and Company objavio je u utorak da su neovisni promatrači zaustavili kliničko ispitivanje antivirusnog lijeka protiv koronavirusa "iz obilja opreza", ali nisu ulazili u detalje.

Lijek, koji Eli Lilly razvija s kanadskom biotehnološkom tvrtkom AbCellera, dio je klase tretmana poznatih kao monoklonska antitijela, koja su stvorena da djeluju kao imune stanice za koje se znanstvenici nadaju da se mogu boriti protiv virusa. Terapija antitijelima bila je slična onoj koju je dobio američki predsjednik Donald Trump nakon što je početkom ovog mjeseca bio pozitivan na COVID-19.

Studija, koja je započela u avgustu, imala je za cilj uključiti 10.000 hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom u Sjedinjenim Državama.

Eli Lilly podnijela je zahtjev američkoj Upravi za hranu i lijekove za hitno odobrenje za upotrebu lijeka za blage do umjerene slučajeve infekcije COVID-19 na temelju preliminarnih rezultata iz različitih kliničkih ispitivanja.

Dan prije pauze, američki proizvođač lijekova Johnson & Johnson zaustavio je svoja kasna klinička ispitivanja eksperimentalnog cjepiva nakon što je sudioniku dijagnosticirana neobjašnjiva bolest.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG