Linkovi

Više od 1.900 Amerikanaca dnevno umire od Covida, uglavnom nevakcinisani


Bijele zastavice u Washingtonu u znak sjećanja na preminule od Covida.
Bijele zastavice u Washingtonu u znak sjećanja na preminule od Covida.

Broj smrtnih slučajeva od Covida-19 u Sjedinjenim Državama je porastao na, u prosjeku, više od 1.900 dnevno - prvi put od početeka marta ove godine, a stručnjaci kažu da virus odnosi najviše žrtava u jednoj određenoj grupi, koju čini 71 milion nevakcinisanih Amerikanaca.

Zbog toga su bolnice u zemlji prepune, početak školske godine je otežan, odložen je povratak u kancelarije a zdravstveni radnici su demoralisani.

"Situacija je katastrofalna", kaže pedijatrica iz Kansas Cityja Dena Hubbard​, koja se stara o bebama prerano rođenim carskim rezom u pokušaju da se spasi život njihovim majkama. Zdravstveni radnici kažu da im je "srce slomljeno" zbog smrtnih slučajeva, dezinformacija i pogrešnih uvjerenja o virusu.

Dvadeset dvije osobe su preminule u toku samo jedne nedjelje u bolnicama u području Springfield-Bransona, što je skoro ravno ukupnom broju umrlih u cijelom Chicagu. Zapadna Virginia je imala više smrtnih slučajeva u prve tri nedjelje septembra - 340 - nego u prethodna tri mjeseca zajedno. Georgia u prosjeku ima 125 umrlih dnevno, što je više nego što ih ima California ili druge, znatno naseljenije države.

Nacija je bila u šoku prošlog decembra, kada je dnevno od Covida umiralo tri hiljade ljudi. Ali u to vrijeme skoro niko nije bio vakcinisan.

Sada je skoro 64% stanovništva dobilo bar jednu dozu vakcine protiv Covida-19, ali je prosječan dnevni broj smrtnih slučajeva dnevno porastao 40% u toku protekle dve nedjelje, sa 1.387 na 1.947, podatak je Univerziteta Johns Hopkins.

Zdravstveni zvaničnici kažu da velika većina hospitalizovanih i umrlih nije vakcinisana. Dok se neki vakcinisani ljudi takođe zaraze Covidom-19, njihovi su simptomi obično blagi.

Broj Amerikanaca koji mogu da se vakcinišu, ali to nisu uradili je veći od 70 miliona.

Protivnici vakcinacije protestuju ispred Madison Square Gardena u New Yorku pred koncert benda Foo Fighters. Za ulazak na koncert je bila potrebna potvrda o vakcinaciji.
Protivnici vakcinacije protestuju ispred Madison Square Gardena u New Yorku pred koncert benda Foo Fighters. Za ulazak na koncert je bila potrebna potvrda o vakcinaciji.

“Postoji veoma realan rizik da ćete završiti u bolnici, pa čak i u čitulji u novinama", poručio je nevakcinisanima doktor Bruce Vanderhoff​, stručnjak u Sekretarijatu za zdravstvo u državi Ohio. "Nemojte da postanete statistika kad postoji jednostavna, bezbjedna i efikasna alternativa - idite i uzmite vakcinu danas."

Mnoge zajednice sa niskom stopom vakcinacije također imaju visoku stopu zdravstvenih stanja kao što su gojaznost i dijabetes, kaže doktor William Moss​ sa Univerziteta Johns Hopkins. A ta kombinacija - zajedno sa zaraznom delta varijantom virusa - je smrtonosna.

Broj novih dnevnih slučajeva koronavirusa u Americi je opao od početka septembra, i sada iznosi oko 139.000. Međutim, za opadanje broja smrtnih slučajeva je obično potrebno duže vrijeme, jer žrtve boluju nedjeljama prije nego što podlegnu bolesti.

U Kansasu, 65-godišnji stočar Mike Limon ​ mislio je da je pobijedio Covid-19 i vratio se na posao poslije nekoliko dana. Ali virus je "spržio" njegova pluća i preminuo je prošle nedjelje, izjavio je za AP njegov unuk, 22-godišnji Cadin Limon.

Rekao je da se njegov deda nije vakcinisao iz straha od loše reakcije, a i on sam se nije vakcinisao iz istog razloga, iako se pokazalo da su neželjeni efekti izuzetno rijetki.

Broj zaraženih opada u Zapadnoj Virginijiu odnosu na vrhunac pandemije, ali se očekuje da će broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija nastaviti da raste još šest nedjelja, izjavio je penzionisani general-major Nacionalne garde James Hoyer​, koji je na čelu tima za borbu protiv koronavirusa u toj državi.

Doktor Greg Martin koji uglavnom radi u bolnici Grady u Atlanti, kaže da osoblje puca pod pritiskom.

"Mislim da su 2020. svi vjerovali da ćemo proći ovo. Niko nije mislio da ćemo i dalje vidjeti iste stvari 2021."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG