Linkovi

Studija: Vakcina Johnson&Johnson efikasna 94% poslije dodatne doze


Vakcinacija vakcinom Johnson&Johnson
Vakcinacija vakcinom Johnson&Johnson

Američka farmaceutska kompanija Johnson&Johnson saopštila je u utorak da podaci nove studije u završnoj fazi kliničkih ispitivanja pokazuju da je druga doza njene vakcine, ako se da oko dva mjeseca poslije prve doze, povećala efektivnost na 94%.

Kompanija je na svojoj web stranici objavila da je kliničko ispitivanje u SAD pokazalo da "booster" vakcina pruža čak 100 posto zaštite od teških ili kritičnih simptoma Covida-19, počevši od 14 dana poslije dobijanja druge doze.

Kompanija je također saopštila da nema dokaza da je efikasnost vakcine bila smanjena u vrijeme trajanja studije, koja je obavljana i u trenutku kada je delta soj postao dominantna varijanta virusa u SAD.

Johnson&Johnson navodi da su testovi sprovedeni van SAD pokazali da vakcina nudi do 87% zaštite od teških oblika Covida-19. Kompanija je navela i da je booster vakcina, data šest mjeseci poslije prve doze, dovela do toga da se nivo antitijela uveća devet puta nedjelju poslije dobijanja dodatne doze, i da je nastavio da se uvećava i do 12 puta.

U petak, savjetodavna komisija Uprave za hranu i lijekove (FDA) glasala je da preporuči hitnu dozvolu za dodatne doze Pfizerove vakcine za Amerikance starije od 65 godina i one kojima prijeti veliki rizik od teške bolesti, ali je glasao protiv preporuke davanja "booster" doze široj populaciji, navodeći da želi da vidi dodatne podatke.

Kompanija Johnson&Johnson je saopštila da je svoje podatke dostavila Upravi za hranu i lijekove, i da planira da ih dostavi i drugim regulatorima, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim savjetodavnim grupama za vakcine širom svijeta.

U izvještaju su korišteni podaci agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG