Linkovi

FDA odobrila treću dozu Pfizer vakcine za Amerikance starije od 65 godina


Sjedište Uprave za hranu i lijekove u White Oak u Marylandu.
Sjedište Uprave za hranu i lijekove u White Oak u Marylandu.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u srijedu je odobrila dodatnu dozu Pfizer-BioNTech vakcine protiv Covida-19 za Amerikance starije od 65 godina i neke građane kojima prijeti veći rizik od bolesti.

"Booster" doza će se davati najmanje šest mjeseci poslije dobijanja druge doze vakcine, a dozvola se odnosi na ljude koji su najpodložniji težim oblicima bolesti, kao i na one koji su izloženi Covidu na svojim radnim mjestima, navodi FDA.

Savjetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mogao bi u četvrtak da glasa o upotrebi treće doze vakcine, izjavio je jedan zvaničnik agencije.

Predsjednik Joe Biden najavio je u augustu da njegova administracija namjerava da ove nedjelje počne davanje dodatnih doza Amerikancima starijim od 16 godina, ukoliko dobije odobrenje FDA i CDC.

Savjetnici Uprave za hranu i lijekove u petak su glasali da preporučuju dodatne doze Amerikancima starijim od 65 godina i onima koji imaju veći rizik od ozbiljne bolesti, ali su ubjedljivom većinom odbacili inicijativu o davanju dodatne doze opštoj, vakcinisanoj populaciji.

Komisija je zaključila da nema dovoljno dokaza da podrži davanje "boostera" onima starijim od 16 godina, koji su drugu dozu dobili prije najmanje šest mjeseci, i zatražila dodatne podatke o bezbjednosti.

Agencija bi mogla da ponovo razmotri širu dozvolu za dodatne doze u budućnosti. Najviši članovi FDA su podijeljeni po pitanju potrebe za dodatnim dozama u opštoj populaciji.

Johnson & Johnson je u utorak saopštio da druga doza njegove vakcine protiv Covida-19 povećava efikasnost vakcine na 94%.

Za nekoliko nedjelja biće poznati i podaci o dejstvu dodatnih doza vakcina kompanije Moderna.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG