Linkovi

Članovi Predsjedništva BiH postigli lak dogovor da ne raspravljaju o ANP-u i mandataru


Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu sjednice o ANP i mandataru, Sarajevo, 20. august 2019.
Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu sjednice o ANP i mandataru, Sarajevo, 20. august 2019.

Redovna i vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje su trebale biti održane danas, otkazane su, nakon dogovora članova Predsjedništva Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika.

Na dnevnom redu redovne i vanredne sjednice trebalo je biti razmatranje za usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH te glasanje za mandatara Vijeća ministara BiH.

Na konsultacijama tročlanog Predsjedništva prije sjednica dogovoreno je da ANP bude skinut s dnevnog reda zbog neusaglašavanja stavova u vezi s tim dokumentom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima da su navedeni zaključci lako doneseni te da nije bilo rasprava.

„Od početka smo znali u kojem pravcu ćemo ići i nije bilo potrebe za dodatnim dizanjem tenzija. Moram istaknuti da smo se trudili da uvijek ostanu otvorena vrata za novi dogovor. Stoga, Džaferović i ja nismo željeli glasati protiv imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara jer bismo mu tako zatvorili vrata za tu poziciju", rekao je Komšić.

Osvrnuo se i na dogovor koji je trebao biti postignut u vezi razmatranja i usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

„Dodik bi pokrenuo vitalni nacionalni interes jer bismo Džaferović i ja vjerovatno glasali za, a on protiv. Rasprava bi dalje otišla u Narodnu skupštinu Republike Srpske i to pitanje bi završilo kao i Pelješki most“, istaknuo je Komšić te dodao kako je shodno navedenom otkazana i vanredna sjednica koja je trebala bit održana nakon redovne, a na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dodik je, naime, izgradnju Pelješkog mosta proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH, a nakon što je Predsjedništvo BiH preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac. Za su glasali Komšić i Džaferović. Potom je Narodna skupština RS većinom glasova za poništila tu odluku.

Dodik je nakon otkazivanja današnjih sjednica novinarima izjavio kako fokus želi staviti na imenovanje novog mandatara Vijeća ministara BiH, a da ostala pitanja u vezi kojih se ne mogu približiti stavovi, ne želi produbljivati.

„Dvanaest tačaka, od ukupno 25, skinuto je s dnevnog reda. Ja bih svakako glasao protiv usvajanja ANP-a. Dobro je da nije održana vanredna sjednica jer su moji stavovi svima jasni, iako su ovo potezi koji nisu u skladu sa sporazumom koji smo potpisali. Prioritet je formiranje Vijeća ministara BiH, odnosno izbor novog mandatara“, kazao je Dodik.

Nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom, prema riječima Dodika, jasno je bilo šta tročlano Predsjedništvo potpisuje.

„U sporazumu nigdje nije bilo navedeno pitanje ANP-a, odnosno da će on biti usvojen. Sve odluke na nivou države moraju usvojiti oba entiteta Ne bi trebalo biti igranja s političkom voljom srpskog naroda“, mišljenja je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon otkazanih sjednica kazao kako sve odluke treba donositi zajednički i da problemima ne treba postupati selektivno.

„Nadam se da ćemo brzo naći rješenje za nastavak usaglašavanja stavova u vezi procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana i imenovanja mandatara za Vijeće ministara BiH. Zakone ove zemlje svi moraju poštovati ravnomjereno, jer je sve u skladu s Ustavom BiH. Vladavina prava je nešto što se mora poštovati i onda neće biti problema. Političari iz Republike Srpske, zajedno s Dodikom, žele obustaviti put BiH ka NATO-u“, rekao je Džaferović.

Podsjećamo, rok za formiranje vlasti na državnom nivou ističe 5. septembra, a ranije su lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik potpisali dokument na osnovu kojeg trebaju postići dogovor u vezi formiranja vlasti u roku od 30 dana.

XS
SM
MD
LG