Linkovi

Predsjedništvo BiH: Bez rasprave o ANP-u i o mandataru


Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić na inauguraciji za članove Predsjedništva BiH, Sarajevo, 20. novembar 2018.
Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić na inauguraciji za članove Predsjedništva BiH, Sarajevo, 20. novembar 2018.

Predsjedništvo BiH danas nije raspravljalo niti o Godišnjem nacionalnom planu (ANP), niti o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH, ali su "ostavljena otvorena vrata za neku vrstu dogovora", kako je objasnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon današnjeg zasjedanja Predsjedništva BiH.

Ako se na prvoj ne postigne dogovor o slanju ANP-a onda neće biti održana sjednica o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH danas će u Sarajevu imati dvije sjednice - prvo redovnu, na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, a zatim vanrednu koju je tražio član Predsjedništva Milorad Dodik.

Na prvoj će se raspravljati o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) koji bi trebao biti proslijeđen u sjedište NATO-a u Brisel, a koji je već dostavljen članovima Predsjedništva i sadrži ukupno165 stranica.

Na drugoj, članovi Predsjedništva bi trebali raspravljati o mandataru za sastav Vijeća ministara, deset mjeseci nakon opštih izbora u BiH. Već ranije je poznato da je iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je predsjednik Milorad Dodik, predložen Zoran Tegeltija.

Dvije sjednice uslovljene su jedna drugom, odnosno stavovima bh. lidera koji su još uvijek suprotstavljeni oko NATO integracija BiH. Ako se na prvoj ne postigne dogovor o slanju ANP-a onda neće biti održana sjednica o mandataru za sastav Vijeća ministara.

Tako su nerazdvojno, u bh. političkoj praksi povezana dva trenutno najvažnija pitanja – formiranje vlasti i približavanje Sjevernoatlantskoj alijansi.

Za sada je nepoznat ishod sastanaka kolektivnog šefa države. Dva člana Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović su za ANP dok je Dodik, ponavljajući stav RS o vojnoj neutralnosti, protiv.

Komšić i Džaferović su se ranije izjasnili da će za mandatara glasati ukoliko se postigne dogovor u vezi s ANP-om. Dodik može iskoristiti i pitanje vitalnog entitetskog interesa u vezi s ANP-om i tražiti izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske. Prema dosadašnjoj praksi, Dodik bivjerovatno dobio podršku poslanika, čime bi se unedogled razvlačilo slanje plana u NATO.

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine objavio je saopštenje u kojem potvrđuje predanost integracijama BiH u Evropsku uniju i NATO.

"Nedopustivo je koristiti instrumente koji BiH vode ka stabilnosti i razvoju, a to su EU i NATO integracije, za poticanje blokada, unutarnjih sukoba i političke ucjene", navodi se u saopštenju HNS-a .

U intervjuu za agenciju Anadolija, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je izrazio nadu da će sjednice Predsjedništva biti uspješne dodajući da "ovo što radi Milorad Dodik je političko blefiranje, i on neće biti spreman da krene u teške političke avanture, u destabilizaciju prilika u zemlji. Vjerujem da će i radi sebe i radi naroda koji predstavlja pristati na jedan kompromis", rekao je Izetbegović

Petog avgusta u Sarajevu su lideri tri stranke Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović (HDZ) potpisali Sporazum o principima za formiranje vlasti odnosno za konačnu uspostavu Vijeća ministara.

Šefovi diplomatija zemalja članica NATO-a još u aprilu 2010. godine su odobrili Bosni i Hercegovini da se uključi u Akcioni plan za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (MAP).

U decembru 2018. donesena je odlukada Bosna i Hercegovina pozove za dostavljanje Nacionalnog godišnjeg programa (ANP), čime bi se aktivirao MAP.

Proces približavanja BiH prema NATO -u formalno je započeo u decembru 2006. godine potpisivanjem Okvirnog dokumenta čime je BiH pristupila Partnerstvu za mir i od tada poduzima mjere za postizanje NATO standarda.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG