Linkovi

Članice NATO šalju dodatne brodove i avione u istočnu Evropu


Generalni sekretar NATO-a pozdravlja poteze članica Alijanse.
Generalni sekretar NATO-a pozdravlja poteze članica Alijanse.

NATO je saopštio 24. januara da je stavio svoje snage u stanje pripravnosti i da zemlje-čanice Alijanse šalju dodatne brodove i borbene avione u istočnu Evropu.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na siteu Alijanse, NATO na taj način jača savezničko odvraćanje i odbranu dok Rusija nastavlja svoje vojno jačanje u i oko Ukrajine.

Alijansa je ukazala na odluku Danske da pošalje fregatu i ratne avione na Baltik, kao i Španije koja je pridružila brodove NATO snagama, dok je Holandija stavila „brod i kopnene jedinice u pripravnost“ za NATO snage za brzo reagovanje.

“Sjedinjene Države su također jasno stavile do znanja da razmatraju povećanje svog vojnog prisustva u istočnom delu Alijanse”, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je ove poteze saveznika.

“NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mjere za zaštitu i odbranu svih saveznika, uključujući i jačanje istočnog dijela Alijanse. Uvijek ćemo reagovati na svako pogoršanje našeg bezbjednosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je NATO “odbrambeni savez”.

Prema njegovim riječima, NATO je kao odgovor na rusku ilegalnu aneksiju Krima 2014. godine povećao svoje prisustvo u istočnim zemljama Alijanse, uključujući četiri multinacionalne borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

“Ove jedinice, koje predvode Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Njemačka i Sjedinjene Države, su multinacionalne i borbeno spremne. Njihovo prisustvo jasno pokazuje da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na celu Alijansu. U istočnom dijelu Alijanse prije 2014. godine nije bilo NATO snaga”, rekao je Stoltenberg.

Posljednjih sedmica rastu tenzije između Rusije i Zapada zbog odluke Kremlja da rasporedi jake vojne snage na ukrajinskoj granici.

Kremlj negira bilo kakvu ratobornu namjeru, ali uslovalja smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO, posebno na Ukrajinu, i povlačenje Alijanse iz istočne Evrope.

Zapadu je to neprihvatljivo i preti Rusiji razornim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG